Ako imalo pogledate po oglasima za posao, vidjet ćete da ih je izrazito puno vezano za poslove keramičara/keramičarke. Ako ste pokušali renovirati kupaonicu ili zamijeniti pločice u kuhinji, sigurno ste se pitali zašto toliko morate čekati!? Znamo da i za polaganje keramike vrijedi izreka: „Kol’ko para, tol’ko muzike“.

Kakve su cijene usluga keramičara? Visoke! Jednostavno je – nema ih na tržištu!

Pločice su jedan od najtrajnijih i najpraktičnijih načina završetka zida ili poda, ne samo u kupaonici ili kuhinji. Danas se one, zbog ovih svojih svojstava nalaze i u dnevnim boravcima, blagovaonicama, spavaćim sobama i naravno, hodnicima!

Keramičar postavlјa keramičke, betonske i kamene pločice u novogradnjama kao i pri renoviranju postojećih objekata. Oblaže zidove, podove i druge površine najčešće u unutrašnjosti stambenih i drugih objekata. Često surađuje i s dizajnerima stvarajući predivne interijere, od magičnih kupaonica, savršenih kuhinja do dnevnih boravaka iz kojih nikada ne bismo izašli!

Za upis u srednjoškolski obrazovni program keramičara, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja. Za obavljanje poslova keramičara, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine. Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija za tržište rada.

Učenici koji pohađaju ovu školu, u pravilu odmah pronalaze posao, jer je riječ o deficitarnim i jako traženim zanimanjima.

Tekst nastao u suradnji s Obrtničkom komorom Zagreb.