Foto: shutterstock_Dobra radna atmosfera jedan je od glavnih preduvjeta za zadovoljstvo poslom no, što ako tu atmosferu kvare iritantni kolege?

U anketi provedenoj na više od 500 ispitanika portal MojPosao istražio je koje nas navike kolega na poslu iritiraju najviše.

Najviše ispitanika, njih 26%, najviše iritiraju loše higijenske navike kolega, pri čemu izdvajaju zadah iz usta, neuredan toalet, te ostavljanje mrvica na stolu. Ipak, uvjerljivo su najiritantniji neugodni mirisi.

„Ne volim kolege koji smrde već na početku smjene“, kaže jedan od ispitanika, a drugi zaključuje: „Smrad tjera ljude i izolira smrdljivca.“

Podjednako su iritantni neumjesni komentari i/ili prostački jezik, ističe 25% ispitanika, a tu posebno izdvajaju ogovaranje, miješanje u privatni život, neosnovano podbadanje.

„Ne volim nekulturne, neobrazovane i bahate kolege. Najčešće što je bezobrazluk veći, to su oni priprostiji“, kaže jedan ispitanik dok drugog smeta što na sve što radi dobiva komentare ‘kako to radi i zašto radi’.

Ometanje u radu iritantnim smatra 18% ispitanika kojima su najiritantnije ‘pričalice kojima ni ne pada na pamet da ti smetaju’ i ‘kolege koji nemaju posla pa bi se družili’.

„Nepotrebna retorička pitanja uvijek dignu tlak i prekinu koncentraciju“, ističe jedan do ispitanika, a drugi dodaje: „Dok obavljam nekoliko radnji odjednom, za što je potrebna koncentracija, moj kolega me ispituje o podacima koje je trebao naučiti već prije nekoliko mjeseci.“

Jednako je iritantno i preglasno pričanje na telefon (18%) koje je, kako kaže jedan ispitanik, ‘bilo strašno još prije pojave mobitela, a sada je nepodnošljivo’.

„Ne mogu se skoncentrirati kad kolegica histerično viče u slušalicu“, kaže jedan ispitanik, dok drugog smetaju ‘privatni razgovori koji traju pola sata’. ‘Pričanje jedne te iste stvari na dvadeset različitih načina, pretakanje iz šupljeg u prazno i tako cijeli Božji dan’ iritantna je pak navika kolegice jednog od ispitanika.

Konstantno mljackanje i grickanje nervira 8% ispitanika, a uz bok tome ispitanici svrstavaju i ‘uvlačenje sline’ te ‘konstantno nakašljavanje’.

Ispitanike jednako iritira i preglasno slušanje glazbe (3%), dok je pretjerivanje s parfemom kao iritantnu naviku istaknulo 2% ispitanika.

„Parfemi izazivaju alergiju u mom umu“, kaže jedan od ispitanika koji smatra da je ‘najljepše mirisati prirodno’, dok jedna ispitanica savjetuje: „Parfem služi za večernje izlaske, za dan je dezodorans u umjerenoj količini. Da sam htjela raditi u parfumeriji, onda bih tamo i potražila posao.“

 MojPosao

1 Komentar