miris-1Parfemi su se kroz godine čvrsto utaborili na prijestolju najljepših i najdelikatnijih poklona koji svojim mirisom pobuđuju sva osjetila. Za svježe, zavodljive note često smo spremni izdvojiti pozamašne svote novca ne razmišljajući o jednostavnosti njihove izrade. No, jeste li znali da vas do vašeg jedinstvenog parfema dijeli tek malo alkohola, destilirane vode i nekoliko kapi esencijalnog ulja po vašem izboru?

Što vam je potrebno?

1/2 mjerice ulja jojobe ili slatkog bademovog ulja
2-1/2 mjerice etanola (npr., vodka)
2 žlice izvorske ili destilirane vode (ne koristiti vodu iz slavine)
filter za kavu
tamna staklena boca
25 kapi eteričnih ulja (kupite ih u trgovini bio proizvodima, online ili destilirate vlastite)
7 kapi baznog eteričnog ulja
7 kapi eteričnog ulja srednje note
6 -7 kapi eteričnih ulja blage note
nekoliko kapi ulja za povezivanje
Eterična ulja tj. note koja koristite čine bazu vašeg parfema. Bazna nota je ona koja se najduže zadržava na vašem tijelu, srednja nota ispari nešto brže, dok miris ulja blagih nota nestaje prvi.Ulja koja služe kao veza između prethodno spomenutih nota služe kako bi vaš parfem što duže zadržao svoj prvotni miris. Ponekad se parfemima dodaju i supstance poput morske soli, crnog papra i kamfora.

Baš kao i kupovni parfemi i onaj pripremljen u vašoj kućnoj radinosti ima svoj vijek trajanja. Naime, kako svako od eteričnih ulja isparava svojom brzinom miris se nošenjem mijenja i prilagođava vašem tijelu.

Prijedlozi i jačina eteričnih ulja

Bazna nota: cedrovina, cimet, pačulija, sandalovina, vanilija, mahovina, lišajevi, paprat
Srednja nota: klinčić, geranija, limunska trava, neroli, muškatni oraščić, ylang-ylang
Blaga nota: jasmin, lavanda, limun, limeta, neroli, orhideja, ruža
Ulja za povezivanje: vanilija, lavanda

Prilikom izrade parfema važno je imati na umu i poredak kojim se miješaju sastojci jer u konačnici upravo on utječe na miris. Ne zaboravite zabilježiti svaki korak kako biste ako poželite mogli bezbrižno ponoviti postupak.

Napravite svoj parfem

U bocu dodajte ulje jojobe ili slatko bademovo ulje.

Ulja dodajte sljedećim redom:

Započnite dodavanjem bazne note, zatim dodajte srednju te na kaju svoju mirisnu priču začinite nekom of blagih nota. Proizvoljno možete u svoju otopinu kapnuti malo eteričnog ulja za povezivanje. Umiješajte 2-1/2 mjerice alkohola, tresite bocu nekoliko minuta te ostavite neka odstoji barem 48 sati, a za savršen rezultat čak i do 6 tjedana.

Tatjana Gržan/ she.hr