Foto: PRESSSvaki čovjek izložen je mogućnosti psihičkog oboljenja. Cilj ove kampanje je pomoć pacijentima psihijatrijske bolnice u resocijalizaciji u društvu, ali i kao javni dijalog o tabuiziranoj temi psihičkih bolesti i poremećaja.

“Vrapčanski jastuci” su jastuci izrađeni na radionicama u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče kao doprinos osvještavanju stereotipa kojima su psihički bolesnici izloženi. „Vrapčanski jastuk „zamišljen je kao poveznica oboljelih i zdravih, a nadasve put ka destigmatizaciji duševno oboljelih i poziv na uvažavanje tuđe i svoje takve situacije.
Kampanja u javnim medijima osmišljena je kao diskretno pojavljivanje jastuka u kadrovima televizijskih emisija ili na fotografijama u tiskanom mediju uz kratki komentar da je to jastuk izrađen u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče i da je dostupan preko web stranice projekta http://www.vrapci.org/

U akciju se može uključiti na dva načina:

pozivamo zainteresirane da uzmu jastuk na dan ili dva i ponesu ga sa sobom u ured, školu, na putovanje, tulum, sastanke, restoran, utakmicu… i pošalju nam fotografiju sa jastukom
direktna pomoć pacijentima u procesu njihove resocijalizacije kupnjom jastuka od Udruge za psihosocijalnu pomoć i rehabilitaciju sa sjedištem u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče putem aukcije na facebook stranici facebook.com/vrapci.org.

crni

Promoviranje jastuka kroz medijsku kampanju javni je govor o tabuiziranoj temi psihijatrijske bolnice, njezinih pacijenata i duševnim bolestima. Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, u 2020. godini depresija će zauzeti prvo mjesto među svim bolestima u svijetu. Na vrijeme otkrivena, u 90% slučajeva depresija je izlječiva. Procjenjuje se da skoro 50% ljudi koji imaju neki oblik psihičkih poremećaja ne traži liječničku pomoć zbog stigme koja prati duševne bolesnike. Želja nam je otvoriti dijalog o ovom problemu, a jastuci su u tom smislu simboličan predmet u kojem se objedinjuju asocijacije na toplinu i sigurnost doma i zazor od bolesničke sobe.