140901_Tomislavac_web2„Prvi put otkad je postavljen spomenik uredit ćemo njegov okoliš, jer on nikad nije uređen u izvornome obliku kako je bilo predviđeno“, riječi su zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kojima je jučer obilježio predstavljanje projekta rekonstrukcije okoliša spomenika kralju Tomislavu.

Zanimljivo je da će u konačnom izgledu Trga sudjelovati i sami građani koji već nekoliko dana na lokaciji ispunjavaju anketu o izboru dekorativnog kamena. U povodu predstavljanja najavljene rekonstrukcije okupljenima se jučer obratio i arhitekt Branko Silađin koji se pritom vratio 35 godina unatrag kada je prvi put dobio zadatak uređenja popularnog „Tomislavca“: „Bio je to zaista kompliciran projekt s obzirom da se radi o jednom od najreprezentativnijih trgova u gradu koji je oduvijek bio promatran i doživljavan kao ulaz u povijesni dio Zagreba“. Silađin je dodatno pojasnio da osamdesetih godina projekt nije bio do kraja realiziran zbog manjka novca, a nakon inicijative gradonačelnika Bandića, 2011. se ponovno pristupilo uređenju. Prema najnovijem rješenju, prvobitno zamišljene stepenice su ukinute, s obzirom da su u u ovom novom vremenu postale arhitektonske pristupne prepreke, a potenciran je i slobodni vizualni kontakt s cjelinom prostora. „Povišenim belvedereom, moći će se zaista doživjeti ulaz u grad te će to biti spektakularni urbani doživljaj“, najavio je još jednom profesor Silađin.

Spomenimo još kako je zahvaljujući Gradskom uredu za prostorno uređenje ispred spomenika kralja Tomislava izložen i pano s prikazom rekonstrukcije njegova okoliša kao jedne od ishodišnih točaka Lenucijeve potkove.