Početna Kratko Najljepši zagrebački parkovi

Najljepši zagrebački parkovi

Internetski portal Buro247.hr prije nekoliko dana napravio je mali rezime pet najljepših gradskih gradskih parkova koji će, s obzirom na nadolazeće proljeće i toplije dane, sa svim sigurno kontinuirano privlačiti one koji odmor pronalaze u zelenilu, dekicama na travi, opuštanju u prirodi ili šetnjama u predvečerje.

Uređenje parkova danas se smatra pravom umjetnošću, piše Buro247.hr, a u Zagrebu je započelo još u srednjem vijeku. Prvim uređenim parkom smatra se Maksimir, a do danas ih je uređeno sveukupno 30-ak. Najpoznatiji parkovi u Zagrebu svakako su oni koji su dio Lenuzzijeve potkove, a koju čini slijed od sedam trgova i Botanički vrt. Hortikulturno uređeni trgovi nazvani su potkovom jer su formirani u obliku slova “U”.

Izabrani zagrebački parkovi idealni su za kratak gradski predah jednako kao i za intimne večernje proljetne šetnje.

ZRINJEVAC

Foto: Saša Zinaja
Foto: Saša Zinaja

Park Zrinjevac jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada. Prvi je u nizu od sedam perivoja iz glasovite Lenuzzijeve potkove, a prostire se na površini od 12.540 četvornih metara. Tijekom povijesti, služio je kao šetalište višim slojevima društva, koji su ponosno dolazili pokazivati svoje nove šešire i razgovarati o bitnim zagrebačkim temama. Danas je park omiljeno okupljalište brojnih građana i turista te mjesto održavanja raznovrsnih kulturnih manifestacija, festivala i koncerta. U samom središtu parka nalazi se glazbeni paviljon, koji se smatra njegovom najvećom atrakcijom te mu ujedno daje posebnu čar. Južni dio parka krase poprsja znamenitih hrvatskih ličnosti poput Julija Klovića, Andrije Medulića i Krsta Frankopana, a na sjevernom dijelu svoje je mjesto pronašao stari meteorološki stup, koji je još 1884. godine bio poklon gradu zagrebačkog liječnika Holzera.

TRG KRALJA TOMISLAVA

Najljepši zagrebački parkovi
Foto: Saša Zinaja

Park Tomislavac dio je Trga kralja Tomislava. Nalazi se odmah iza Umjetničkog paviljona te je jedan od omiljenih parkova Zagrepčana. Park je omeđen znamenitim palačama, poput one slikara Vlahe Bukovca i čuvene kuće Feller, koje čuvaju intrigantne povijesne događaje i priče, a vrlo je popularan i posjećen u svako doba godine. Posebice je lijep u proljeće i ljeti kada dolaze do izražaja njegove besprijekorno uređene zelene površine, prekrasna fontana i perivoj. Tada vrlo često postaje mjesto odmora brojnih prolaznika, ali i mjesto uživanja u pikniku uz zvukove gitare. Zimi se Tomislavac pretvara u ledenu bajku, okupanu božićnom čarolijom i ukrasima te Božićnim sajmom, a ove je godine park također postao i mjestom najvećeg zimskog klizališta.

RIBNJAK

Najljepši zagrebački parkovi
Foto: Buro247.hr

Park Ribnjak prostire se na oko 40.000 kvadratnih metara te se smatra jednim od najljepših gradskih prostora. Prepun je klupica i šetališta, idealnim za uživanje u nadolazećim sunčanim danima. Park se nalazi u samom središtu metropole, uz istočne zidine zagrebačke Katedrale i ulice Ribnjak, a još 1830. godine osmislio ga je i proveo u djelo tadašnji zagrebački biskup Aleksandar Alagović. Nekad zapušteni umjetni ribnjaci tako su postali moderan engleski park ukrašen vodopadom, ukrasnim kipovima i egzotičnim biljem. Nakon Alagovićeve smrti park je nastradao u nevremenu i ostao potpuno zanemaren. Današnji izgled zadobio je 1964. godine kada je obnovljen i ponovno preoblikovan.

BOTANIČKI VRT

Najljepši zagrebački parkovi
Foto: Buro247.hr

Ako se želite odmoriti od gradske vreve, uživati okruženi zelenilom i pritom saznati nešto o očaravajućem svijetu biljaka, tad je Botanički vrt pravo mjesto za vaš kratak gradski predah. Botanički vrt nalazi se na Marulićevom trgu, nedaleko od Glavnog zagrebačkog kolodvora. Godinom utemeljenja vrta smatra se 1889. godina, kad je izgrađen njegov nacrt, a profesor Heinz smatra se njegovim osnivačem. Od 1971. godine vrt je zakonom zaštićen kao spomenik prirode i kulture, a posljednjih nekoliko godina njegovi staklenici i fontane predmet su stalne obnove i uređenja. U Botaničkom vrtu raste desetak tisuća biljnih vrsta iz Hrvatske i svijeta, a zanimljivo je i da je 1911. u sklopu vrta sagrađen morski akvarij, koji danas, nažalost, više ne postoji.

ROKOV PERIVOJ

Najljepši zagrebački parkovi3
Foto: Buro247.hr

Rokov perivoj malen je, poetičan, intiman park u samom središtu Zagreba. Smjestio se na jednom od medvedničkih obronaka, graničeći s Dežmanovom ulicom s istočne i Britanskim trgom sa zapadne strane. Zahvaljujući svom položaju, daleko od gradske vreve, a opet u samom centru grada, idealno mjesto za odmor i kratkotrajnu šetnju. Park se prvi puta spominje još u 17. stoljeću, a poznato je kako se nekada na njegovom mjestu, osim srednjovjekovnih voćnjaka i vinograda, nalazilo i gradsko groblje. Rokov perivoj je i mjesto gdje su živjeli brojni umjetnici koji su imali poseban utjecaj na kulturni život Zagreba i Hrvatske, a samo nekoliko metara od parka, danas se nalazi i poznati zagrebački Centar za likovni odgoj. U parku je stoga često moguće primijetiti i brojne zagrebačke umjetnike, koji unutar njega također traže svoju oazu mira.

Tekst preuzet s portala Buro247.hr.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here