Teško se oprostiti od ljeta, jer znamo da ćemo bezbrižne trenutke uskoro zamijeniti mnogobrojnim obvezama. Kad zvono označi početak nove školske godine za mnoge to znači svojevrsni ‘novi početak’. A svaki je početak težak, treba mu se prilagoditi i, dakako, prikupiti energiju za ono to slijedi. Stoga je najbolje krenuti u pozitivnom tonu te priuštiti sebi i obitelji još malo doživljaja. Podčetrtek je mjesto u Sloveniji, neposredno uz granicu s Hrvatskom, udaljeno tek nešto više od sat vremena vožnje od Zagreba. Malo, ali moćno i prepuno mogućnosti! Ovdje možete provesti predivan obiteljski vikend ili otići na super jednodnevni izlet. Evo ideja što raditi i što svakako posjetiti…

Adrenalinski dan u Aqualuni

Kink Cobra, Kamikaze, Black cannon, Blue tornado… ako volite adrenalin, onda ćete u Termalnom parku Aqualuna, doista zadovoljiti svoje strasti. Zamislite da se 80 metara spuštate brzinom od nekih 55 km na sat – King Cobra tu je za najhrabrije i s pravom je zovu kraljicom adrenalina. Još brže klizit ćete na Kamikazi, gdje se gotovo vertikalno spuštate; nezaboravno iskustvo je i dok se spuštate kroz potpuni mrak i završavate skokom u bazen… No ako vam je ovo, ipak, malo previše, ne brinite, jer u Aqualuni atrakcije su prilagođene i sasvim maloj djeci. Dječji tobogani sigurni su i zabavni, a kad ogladnite, tu je i nekoliko restorana, kao i jedan od najboljih sladoleda u regiji.

Slatki raj

Najslađe mjesto u Podčetrteku svakako je Čokoladarnica Olimja, gdje posjetitelji mogu uživati u ručno rađenim čokoladama i pralinama, koje se i danas izrađuju po obiteljskoj recepturi, isto kao i prije više od 100 godina, kad je ova slatka obiteljska priča započela u Beču. Carstvo slatkih zalogaja koje možete degustirati, ali i ukrasiti po svojoj želji – ovoj čokoladnoj priči nema se što dodati. Samo nekoliko koraka od samostana Olimje i  stigli ste u pravi slatki raj!

Jelenov greben

Impresivno je samo po sebi vidjeti krdo od 100 jelena i muflona koji slobodno šeću, a još kad im priđete bliže i nahranite ih kukuruzom, iskustvo je koje jednostavno oduševljava i ostaje zauvijek u sjećanju. Jelenov greben svakako morate obići, a još jedna prednost je i to što se na imanju nalazi i trgovina u kojoj možete kupiti (i degustirati!) domaće proizvode. Ako se odlučite na ručak, specijalitet kuće su jela od divljači i gljiva.

Kao u najljepšim bajkama

Zemlja bajki i mašte – zvuči genijalno, a tako i jest! Ako vaša djeca vole bajke svakako ih odvedite do ove lokacije, koja se nalazi u šumi, nekih kilometar od samostana Olimje. Imat će osjećaj kao da su glavni glumci u priči o Ivici i Marici ili u Crvenkapici, jer tu su drvene kućice, zipka, kolovrat…, prizori kako se živjelo nekada. O tome svjedoči i muzej naziva „Kako su živjeli djed i baka“, a zanimljivo je vidjeti i zbirku suvenira iz cijelog svijeta, poput kamenčića s Niagarinih slapova ili s Kineskog zida.

Kako napuniti baterije?

Wellness Orhidelia u Termama Olimia proglašen je najboljim wellnessom u ovoj regiji, što znači da ćete ovdje najbolje ‘napuniti baterije’. Impresivni ljubičasti interijer, mnoštvo stress free zona, brojne tematske saune, bazeni…, u Termama Olimia jednostavno je sve podređeno uživanju. Nakon obilaska ovog predivnog krajolika i istraživanja mogućnosti koje nudi, nema ništa ljepše nego opustiti se u jednom od hotela ili glamping šatora te se prepustiti mnogobrojnim doživljajima ove oaze hedonizma.