Obitelj zagrebačkih lavova postala je bogatija za dva člana. Lavići su na svijet stigli 16. lipnja.

Budući da je riječ o prvim mladuncima jedanaestogodišnje lavice Nyote koja je sa sestrom Ayanom u Zagreb stigla iz Amsterdama, i desetogodišnjeg lava Lea pristiglog iz Subotice, cijeli je čopor prema njima izrazito zaštitnički nastrojen. Kako kažu timaritelji, mladunce čuvaju kao kap vode na dlanu. Majka je pritom, naravno, najveća zaštitnica. Potomke ima na oku 24 sata na dan.

„Lavove se opravdano smatra kraljevima životinja, ali jedna od situacija kad najbolje možete vidjeti svu njihovu snagu, jest kada štite svoje mlade. Nyota je prvih tjedana bila jako nepovjerljiva prema svima, pa bi glasnom rikom i zastrašujućim kretnjama tjerala sve koji bi im se približili. Sada se navikla na timaritelje i djelatnike Vrta koji se o njima brinu, no nepoznatima ne da blizu“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba te dodao da su djelatnici Vrta činili sve kako bi lavlju obitelj proteklih tjedana poštedjeli nepotrebnog uznemiravanja.

Iz tog se razloga još ne zna ni spol lavića. On će se odrediti kad se lavići počnu odvajati od majke. Tada će ih se moći na miru pregledati.

„Lavići su vitalni i agilni, tj. zaista lijepo napreduju. Mama ih kvalitetno hrani, a oni svakim danom postaju sve odvažniji, pa sve češće izlaze i u vanjski dio nastambe“, kazala je zoologinja u Vrtu Dijana Beneta.

Čudesni okot velikih mačaka potvrda je da lavovi u Zagrebu imaju dobru skrb, ali i odlične stambene uvjete. Naime, riječ je o prvim lavićima koji su na svijet došli u novoj nastambi lavova – na Lavljoj stijeni Kidepo.

Kako bi i druge životinje dobile što bolje uvjete života, u tijeku je prva faza modernizacije Vrta. Upravo ovih dana radovi su u završnici, pa je građanima otežan pristup nekim dijelovima Vrta unutar kojih je i nastamba lavova.