Foto: PRESSAdriana Altaras vodi nas kroz svoj život isprepličući prošlost i sadašnjost u autobiografskom romanu TITOVE NAOČALE u izdanju Mozaika knjiga.

Riječ je o duhovitoj zbirci epizoda i obiteljskih sjećanja. Autorica pripovijeda priču o zagrebačkoj obitelji koju su valovi povijesti potapali, izbacivali na puste obale i iskrcavali po cijelom svijetu.

Svom ocu posvetila je veliki dio knjige – čovjeku koji je najradije pričao viceve i kako je poslije ustanovila, rado izmišljao različite anegdote pa tako i onu o Titovim naočalima, po kojoj je knjiga dobila ime (poslije je saznala da Tito u to vrijeme nije ni nosio naočale).

Očevi bijegovi u druge svjetove, majčini u samoću, egzil, židovski običaji, fascinantne epizode iz burnog života uspješne rediteljice i glumice čine ovu knjigu jako zanimljivom i zabavnom. Adriana Altaras piše s lakoćom i humorom i dobija pohvale za svoj literarni prvijenac u mnogim njemačkim novinama.

Britkim smislom za humor i s velikom toplinom, njemačka glumica i redateljica Adriana Altaras, rođena u Zagrebu, u autobiografiji Titove naočale isprepliće događaje iz svojega kaotičnog umjetničkog života u Berlinu s neobičnom poviješću svoje obitelji. Pripovijeda o ocu, cijenjenom liječniku, koji je uvijek želio biti junak, ali je imao i nekoliko ljubavnica istodobno, i o usamljenoj majci, arhitektici, punoj snage.
Adriana Altaras živi s dvojicom sinova i suprugom koji strpljivo podnosi njezine židovske neuroze čekajući da se ona vrati kući nakon mnogobrojnih dramskih i opernih režija ili filmskih snimanja po cijelome svijetu. Sve je, dakle, u redu – ali kad umru njezini roditelji, a ona naslijedi stan koji nitko nije pomnije preuređivao četrdeset godina, pokušat će se probiti kroz neobično nasljedstvo kako ono intimno tako i ono fizičko, koje joj hrvatska država godinama odbija vratiti.

Dirljiva pisma i stare fotografije oživjet će ne samo burne obiteljske događaje nego će i mrtvi početi pričati vlastite priče… Autorica pripovijeda priču o zagrebačkoj obitelji koju su valovi povijesti potapali, izbacivali na puste obale i iskrcavali po cijelom svijetu. Politika, religija, povijest i ljubav zaigrali su šah s ljudima koji su završavali u plinskim komorama, lutali svijetom pitajući se tko su i gdje im je dom, ali i pisali zanimljive knjige, dali velike doprinose medicini i umjetnosti…
Od Zagreba i Splita preko Giessena i Berlina do New Yorka i Miamija teče nezaboravna obiteljska priča koja ostavlja tragove po cijeloj Europi i uzburkanome 20. stoljeću.

Adriana Altaras rođena je 1960. godine u Zagrebu, a 1964. godine odselila je u Italiju. Od 1967. godine pohađa školu u Italiji, a poslije u Njemačkoj. Studirala je glumu u Berlinu i New Yorku, a od 1983. godine glumi u mnogim filmovima za kino i televiziju. Od 1990. godine Adriana Altaras redovito postavlja predstave u njemačkim kazališnim i opernim kućama.
Surađivala je sa Shoah fondacijom Stevena Spielberga, a 2002. godine postala je umjetnička ravnateljica Židovskih dana kulture u Berlinu. Nagrade i drugo: Savezna filmska nagrada, Kazališna nagrada pokrajine Nordrhein-Westfalen, Srebrni medvjed za glumačka dostignuća. Adriana Altaras živi u Berlinu, ima dva sina i smeđi pojas u karateu.

“Genijalna obiteljska priča, apsurdna, ogorčena i puna ljubavi. Ova knjiga je košer.“ – Rabin Dani Levy

„Na posve nov, originalan i uzbudljiv način, Adriana Altaras odvažno razvija priču o svojoj obitelji, priču bogatu događajima, priču koja oduzima dah.“ – Ijoma Mangold, Die Zeit

„Čovječe, kako ti dobro pišeš!“ – Bastian Pastewka

OSVOJITE NAGRADU

Poklanjamo knjigu Titove naočale
Ukoliko želite osvojiti ovu nagradu, pošaljite nam odgovor na nagradno pitanje na mail adresu: [email protected] s naslovom ZG-Tito, te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, svoju punu adresu i broj telefona.
Nagradno pitanje: Komu je autorica posvetila najveći dio knjige?
Vaše prijave primamo do srijede, 9. listopada, nakon čega ćemo objaviti ime dobitnika.

Dobitnik je Luka Rečić. Čestitamo!