Foto: PRESSLjudi diljem svijeta, u subotu (02.11.), marširati će protiv korupcije. Maršu se pridružuje i Zagreb u organizaciji Balkanske antikorupcijske lige.
Balkanska antikorupcijska liga nastala je kao široki antikorupcijski front aktivista, pokreta i građanskih inicijativa iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. To je jedinstven događaj za regiju, jer prvi put u posljednjih 20 godina formiran je zajednički front sa ciljem da se suprostavi korupciji u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije, ali i šire. Balkanska antikorupcijska liga, osim u Zagrebu, marš organizira u Beogradu, Podgorici i Mariboru. Marš je samo početak zajedničke borbe protiv korupcije.

Korupcija narušava temeljne vrijednosti društvenih odnosa svakog društva, jer ugrožava vladavinu prava, povjerenje u javne institucije, a time i pravednost, poštenje, ravnopravnost i sigurnost građana. Korupcija potiče nastojanja moralno nestabilnih pojedinaca da nepoštenim načinima osiguraju sebi život iznad svojih objektivnih mogućnosti čime omalovažavaju i obesmisljuju vrijednost rada i poštenja koji predstavljaju temelj društvenih vrijednosti. Na taj način korupcija proizvodi i povećava neopravdane i neutemeljene društvene razlike, što širu populaciju dovodi u apatiju.

Foto: PRESS
Korupcija predstavlja jedan od najvećih problema u svim zemljama svijeta, ona je ugrađena u sustav i generira ga. Postoje mnogi domaći i međunarodni instrumenti (institucije) za borbu protiv korupcije kao i “snažno” antikorupcijsko zakonodavstvo, ali to je samo demagogija (zavaravanje ljudi) da se nešto poduzima po tom pitanju.
Borba protiv korupcije kroz isto tako korumpirane institucije je nemoguća misija.
Zbog toga je borba protiv korupcije ujedno i borba protiv sustava!

Lako je biti aktivan na internetu, ali što se postiže time? Socijalni mediji mogu da mobiliziraju i informiraju ljude, ali jedino je direktna akcija na “ulici” još uvijek najefikasnija (jedina) metoda da se do promjena dođe pritiskom odozdo, pritiskom naroda.
Pozivamo vas da nam se pridružite 02.11. u 17 sati