Početna Izbor Male tajne uspješne prodaje nekretnine

Male tajne uspješne prodaje nekretnine

Trg Petra Preradovića u Zagrebu, nazvan po preporoditeljskom velikanu Petru Preradoviću. Među zagrepčanima općenito poznatiji kao Cvjetni trg.

Već neko vrijeme pokušavate prodati stan ili kuću, ali bezuspješno. Donosimo 6 ključnih pravila koji će vam pomoći u tome.

 1. DEFINIRAJTE REALNU CIJENU

Realna i tržišno ostvariva cijena je prvi korak.  Nerealna i previsoka, ali i preniska cijena može biti velika zapreka uspješnoj prodaji. Velika je zabluda misliti kako uvijek imate mogućnost sniziti cijenu i prihvatiti nižu jer s previsokom cijenom odbijate zainteresirane kupce da uopće razmotre mogućnost kupovine. Osim toga, statistički je dokazano da se nekretnine koje se dugo prodaju,  mjesecima ili čak godinama, imaju značajno manju šansu ostvariti realnu cijenu kojoj su se mogli nadati u prvom valu ponude kada nekretninu pogleda najveći broj kupaca. U današnje vrijeme ponuda  je transparentnija i dostupnija nego ikada zahvaljujući dostupnosti oglasa putem medija i specijaliziranih portala i kupci su informiraniji nego ikad. Radi se o obrnuto proporcionalnom zakonu: što se nekretnina duže prodaje, kupci s vremenom stječu dojam da s nekretninom nešto nije u redu i veća je  šansa da se u konačnici ostvari niža cijena.

S druge pak strane preniska cijena odaje dojam da nekretnina ima skrivenih nedostataka i mana za ugodan život te je se stoga želite hitno i pod svaku cijenu riješiti. Takav pristup je također negativan i nepoželjan, jednako kao i previsoka cijena.

Stoga sagledajte realno sve faktore za formiranje cijene, tržišno stanje i poziciju vaše nekretnine i savjete za ovo važno pitanje nikako ne tražite od prijatelja i susjeda, već isključivo od profesionalaca. Zadatak Agenta za prodaju nekretnina je aktivno praćenje tržišnih trendova, kao i pratećih zakonskih okvira. Na temelju svog znanja i iskustva vam može dati korisne savjete i biti vaš najbolji saveznik u procesu kupoprodaje.

 1. POPRAVITE KVAROVE

Prvi dojam je iznimno važan! Kvarovi poput neispravnog zvona, razbijenog stakla i gljivica u kupaoni strašno narušavaju prvi dojam i smanjuju šansu za uspješnom prodajom,  stoga ih obavezno popravite.

Kada uzmemo u obzir činjenicu da se prvi dojam stvara u 30 sekundi, tada znamo da već u tom periodu  kupac formira prvi utisak. Kupci traže i žele vidjeti ispravan i siguran dom za sebe i svoju obitelj. Stoga ne štedite na sitnim popravcima, ali isto tako ne pretjerujte s ulaganjima i uređenjem po svom ukusu jer zasigurno nikada nećete povratiti uloženi novac, pogotovo ako ona dosežu 20% ili više vrijednosti nekretnine.

 1. OČISTITE PROSTOR I UKLONITE OSOBNE STVARI

Ogledalo lijepog doma nije luksuz i skupocjeni predmeti već čist i uredan prostor bez neugodnih mirisa, nereda i prljavštine. Nastojte da prostor ugodno miriši  i da je dovoljno osvijetljen, a sve nepotrebne stvari uklonite. Pravilo o uklanjanju viška se odnosi  na nepotreban namještaj, odjeću i stvari na nepoželjnim mjestima, ali i sitnice (figurice, ukrase, fotografije)  te kućne ljubimce koje onemogućuju kupcu da u prostoru vidi sebe, a ne duh prethodnih vlasnika.

Cvijeće i kolačići na stolu kao i miris kave ili svježeg kruha mogu učiniti čudo!

Ukoliko vam se ovo čini nepotrebnim, prisjetite se samo kako vam pogled plijene minimalistički izlozi luksuznih trgovina, a kako zagušujuće djeluju pretrpani izlozi.

 1. BUDITE ODMJERENI!

Uvijek prepustite prezentaciju nekretnine svom Agentu jer on zna sve prednosti vaše nekretnine, ali isto tako i potrebe kupca kojem će sve profesionalno i objektivno izložiti. Kod razgleda nekretnine nemojte imati dom pun ljudi niti naručivati više kupaca u isto vrijeme jer negativan komentar jednog će se proširiti uokolo baš kao  lavina.  Kupcu osigurajte  mir, a po potrebi se sklonite sa strane kako bi se osjećao u prostoru kao budući domaćin, a ne uljez. Dajte mu odgovore koje od vas traži, ali nikada ne pričajte previše, pogotovo ne o stvarima koje nisu vezane za razlog njegovog dolaska. Budite ljubazni i susretljivi, ali nenametljivi. I na kraju, nikada se ne ispričavajte za zatečeno stanje prostora jer isti je vaš doma, stoga nemojte biti ni previše ponizni.

 1. BUDITE FLEKSIBILNI I BRZI

Nemojte biti kruti u pregovorima niti isticati samo vaše uvjete. Cilj je postići dogovor na obostranu korist. Potrebno je biti realan i distancirati se od vlastitih potreba te Agentu prepustiti pregovore o uvjetima i cijeni kao i prihvaćati njegove sugestije. Moć uspješnog pregovaranja je zahtjevan posao i nemojte podcijeniti njegovo iskustvo u tim stvarima. Brzina se odnosi na odgovor na dobivenu ponudu, stoga ne čekajte da prođe puno vremena i  dođe bolji kupac jer zainteresirani kupac može otići u potragu  za novom i boljom nekretninom te se predomisliti u vezi vaše. Povedite se zakonom da se željezo kuje dok je vruće.

 1. ODABERITE S RAZLOGOM

I zadnji, ali ne manje važan zadatak je odabir Agencije  kojoj možete vjerovati, koja će vam uistinu biti najbolji saveznik u navedenom procesu. Ključna dimenzija je povjerenje, stoga je neizostavno  imati Agenta kojem možete vjerovati kako bi sve vaše želje bile i u praksi ostvarive. Među mnoštvom Agencija koje postoje na tržištu prednost bez iznimke dajte onoj koja:

 • će vas pravno zaštiti i osigurati vaša prava te spriječiti nastanak sporova  (nužno je da Agencija ima vlastitu pravnu službu ili pak prateći odvjetnički ured)
 • ulaže sve napore da se vaša nekretnina uspješno proda (pogledajte njihove opise nekretnina, fotografije i web stranicu kako bi stekli dojam sviđa li vam se kako to rade)
 • ulaže u svoje djelatnike i marketing  (uvijek provjerite gdje i kako oglašavaju nekretnine te koliko kupaca dnevno pogleda njihovu ponudu )
 • ima fiksni telefon, stalne djelatnike te radno vrijeme tijekom kojeg je otvoren ured gdje možete doći i informirati se o svemu što vas zanima
 • ima dostupne i transparentne reference klijenata (kako biste se uvjerili u njihovu stručnost, znanje i iskustvo).

I za uspješnu nije potrebno imati dvije ili više Agencija. Štoviše, više njih može donijeti suprotan učinak te smanjiti šansu za uspješnom prodaju budući da će se smanjiti  njihov interes i trud jer će znati da vam nisu  prvi i jedini  izbor.

Orbit nekretnine d.o.o., Bogovićeva 5 jamče brzu i sigurno kupoprodaju bez stresa:

 • 17 godina kontinuiranog rada
 • preko 1500 zadovoljnih klijenata
 • 1000 nekretnina u aktualnoj ponudi
 • licencirana i specijalizirana agencija
 • vlastita pravna služba kao i prateći odvjetnički ured
 • jamstvo najbržeg odgovora na upite
 • jamstvo najbrže dostupnosti agenata
 • jamstvo pravne sigurnosti
 • ugovorni partner svih vodećih medija i portala za nekretnine

www.orbit-nekretnine.hr

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here