Foto: PRESSU Zoološkom vrtu grada Zagreba živo je i zimi, pa je poruka ovogodišnje Egzotične zime u Zoo vrtu „Ma tko spava zimi?“. Riječ je o programu koji do kraja veljače posjetiteljima subotom i nedjeljom donosi mnogobrojne zabavne igre, predstave, radionice i predavanja. Za subotu, 7. prosinca, posebna se poslastica priprema za maksimirske lavove.
Dok je Europa pod snijegom i ledom, Zoološki vrt grada Zagreba ne tone u zimski san. Medvjedi, sove, crvene pande, vidre, lavovi, deve, leopardi… svi su budni. Kako bi posjetitelji doživjeli životinje u najhladnije doba godine, te naučili što više o njihovu čudesnom svijetu, svakog ih vikenda očekuje bogat program. Uz edukativne materijale i vrući čaj posjetitelji dobivaju i upute kako se uključiti u nagradnu igru Zoo grudanje kroz koju mogu pokazati svoje znanje o stanovnicima Zoološkog vrta grada Zagreba.
Ovaj će vikend posjetitelji, među ostalim, moći dodirnuti zmiju te otkriti što znači biti spretan kao čimpanza, kako izgleda zavođenje među pticama te na koji se način životinje prilagođavaju različitim vremenskim uvjetima. U blizini Tropske kuće za posjetitelje je pripremljena zanimljiva priča o tropskim gmazovima, a na katu Insektarija edukativni kutak Šest i više nogu.
Posebno zanimljivo posjetiteljima će biti obogaćivanje životnog prostora lavova. Naime, u subotu u 10 sati za lavove se pripremaju prave poslastice – zebra, antilopa i vodenkonj. Riječ o životinjama izrađenima od kartona, papira, brašna i vode tehnikom kaširanja, a čija će unutrašnjost biti ispunjena slamom koju su koristile zebre. Obogaćivanje životnog prostora dinamičan je proces kojim se potiče prirodno ponašanje životinja. Za lavove je karakterističan lov i svladavanje plijena. Kako su zagrebački lavovi reagirali kad im je prvi put ponuđena kaširana zebra s mirisom prave, možete pogledati na http://www.youtube.com/watch?v=890mK-I2Xok.