Autor:
Restart label/Online-Zagreb.hr

Lush brine o ekologiji
Engleska tvrtka Lush proizvodi kozmetiku od prirodnih sastojaka kao što su biljna i različita eterična ulja, svježe voće i povrće. U proizvodnji koriste i sintetičke spojeve koji zadovoljavaju ekološke kriterije. Njihova proizvodnja ne onečišćuje okoliš. Podružnica Lush Hrvatska druga je otvorena u svijetu.

– Lush Charity Pot osmišljen je s idejom da se prodajom specijalno napravljene kreme za tijelo i ruke podigne svijest o udrugama, inicijativama i kampanjama koje se trude svijet u kojem živimo učiniti boljim mjestom. Zaključili smo da bi doniranje cijelog iznosa od prodaje ove divne kreme bila fantastična stvar! Iako smo već surađivali s domaćim udrugama poput Prijatelja životinja, Plavog svijeta ili Pozor okoliša!, Restart je prva hrvatska udruga koju smo donirali kroz Charity Pot sustav te ćete njihov logotip naći na poklopcu našeg novog losiona. Odlučili smo poduprijeti inicijative za direktno djelovanje kako bismo bili sigurni da vaš i naš novac ide za aktivnosti koje vode promjenama na bolje. Visina donacija koje nudimo, varira ovisno o projektu, a često im se volimo i sami aktivno pridružiti,- rekla je Ana Lozica najavljujući novi sustav doniranja tvrtke Lush Hrvatska.

Osim lansiranja Charity Pota, Lush je financijski podržao distribuciju Oscarom nagrađenog dokumentarca “Zaljev”‘ Louieja Psihoyosa koji za Hrvatsku distribuira upravo Restart label, odjel udruge Restart specijaliziran za distribuciju kreativnih dokumentaraca u kinima, na DVD-u i na televiziji.

iz filma Zaljev– Ponosni smo što je Lush izabrao upravo nas za lansiranje ovog sjajnog projekta i sa zadovoljstvom smo prihvatili suradnju na distribuciji izvrsnog dokumentarca “Zaljev”. Sav novac koji sakupimo od ulaznica, preusmjerit ćemo u financiranje radionica video-aktivizma koje Restart već nekoliko godina organizira u cijeloj regiji. Distribucija “Zaljeva” sjajna je nadopuna radionicama koje radimo, jer iako je riječ o visokobudžetnom filmu, on poziva na akciju i tjera nas da razmišljamo, što je osnovna namjera i video-aktivističkih reportaža i filmova. Neke od njih možete pogledati na našem Community web portalu www.restarted.hr,- objasnila je Inja Korać, koordinatorica Restart labela.

Tijekom godine Charity Pot će biti promoviran kroz sva Lushova prodajna mjesta, ali i na filmskim festivalima kao što je Motovun Film Festival, gdje će publika imati priliku pogledati i Restartov program “Male aktivističke priče”, serijal video klipova i reportaža koje su snimali hrvatski video-aktivisti. Lush i Restart poziva angažirane udruge i inicijative da posjete web stranice Lusha, informiraju se i prijave za donacije.

“Zaljev” i Richard O’Barry

Za one koji će tek pogledati vizualno veoma atraktivan film “Zaljev” tek napomena kako “glavnu ulogu” u ovom dokumentarcu ima bivši dreser delfina (između ostalih i onih koji su glumili popularnog Flipera), a sada zakleti aktivist Richarda O’Barry koji je s ekipom istomišljenika, filmaša i ronioca odlučio razotkriti tajne zabavne industrije, pokušavajući prodrijeti u “zabranjeni” zaljev japanskog otočića Taiji.

Richard O’ Barry surađivao je i s našim Prijateljima životinja. O izuzetnoj susretljivosti ovog aktivista prilikom posjete Hrvatskoj govorio je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

– Poznata su nastojanja da Lošinj, gdje je populacija delfina kod nas najbrojnija, proglasimo rezervatom. No, za sada bez uspjeha. Richard, koji je veliko i poznato ime, pomogao nam je da skrenemo pažnju na probleme koje masovni turizam ima na život ovih inteligentnih bića. Mislim da je distribucija filma “Zaljev” u Hrvatskoj sjajan korak da se ovaj problem potencira i svakako svima preporučujem da ga pogledaju.

Distribucija filma započela je u ponedjeljak, 7. lipnja, projekcijom u kinu Europa gdje će igrati do 22. lipnja u sklopu revije “Tri dokumentarca'”. Od 17. lipnja počinje prikazivanje u Dokukinu Croatia, od 17.lipnja igrat će u pulskom kinu Valli, 19. lipnja u Mikrokinu u Karlovcu, a 20. kolovoza na ljetnoj pozornici u Opatiji. Početkom rujna film će moći vidjeti i Riječani u Art kinu Croatia.

_______

O filmu “Zaljev” možete još pročitati:
Tri dokumentarca …i to kakva tri!

[youtube 7bE3KAuWaz8 nolink]