Foto: Infopunkt.tv

U Ministarstvu turizma predstavljeni su podatci za prvih osam mjeseci, kako ističu – turistička je sezona nadmašila prošlu, unatoč lošem vremenu i problemima s vizama za Ruse.

Od siječnja do kolovoza ove godine, prema prvim podacima sustava turističkih zajednica, ostvareno je 5,4 posto više dolazaka i 3,3 posto više noćenja.

[infopunkt 7131 2]

U kolovozu je ostvareno 10 cijelih 1 % više dolazaka i 4 i pol posto više noćenja. Najbrojniji gosti bili su Nijemci, Slovenci pa Austrijanci, a Rusa je 23 posto manje.

Konačni financijski rezultati još nisu poznati, ali u Ministarstvu turizma očekuju rast prihoda od 2 do 3 %.

„Teško je govoriti o zaradi. Ovo su podaci o noćenjima, a podatke o zaradi dobit ćemo za mjesec dana“, kazao je među ostalim Lorencin.

Dodao je kako je porast noćenja prisutan u svim županijama, osim u Istarskoj, koja je smanjila minus ove godine. Kaže kako su sve druge županije na razini od oko sedam posto u porastu u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Lijepe brojke bilježi i Grad Zagreb, koji ima 14 % više dolazaka i 12 % više noćenja nego prošle godine“, ističe ministar.

[infopunkt 7131 3]

I sam kolovoz, kako ističe ministar je imao porast dolazaka od 10 %, a sve destinacije su u plusu.

Od županija naime Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija bilježe najveći porast zbog događanja i zbog novih kapaciteta.

„Hrvatska je svih ovih godina sama sebi reklama. Ljudi koji dolaze, prenose dobre dojmove i to uglavnom s Jadrana“, rekao je Lorencin.

Infopunkt.tv