Pjesma Bye Bye (Menart) u izvedbi Noelle peti uzastopni tjedan drži broj jedan liste HR Top 40. Time je singl Bye Bye postao prvi od balade grupe Vatra Javi se kad stigneš (Dallas Records) s pet ili više tjedana zaredom na vrhu rezultata mjerenja emitiranosti domaćih naslova u hrvatskom radijskom prostoru.

Meri Andraković s pjesmom Bye Bye Blonde (Croatia Records), s kojom se natjecala na hrvatskom predizboru za Eurosong Dora 2023., vratila se na drugo mjesto, dok je suradnja grupe Buđenje i Matije Cveka Oprostija bi sve (Croatia Records) na trećoj poziciji. Pobjednička pjesma ovogodišnje Dore Mama ŠČ! (Dallas Records) grupe Let 3 ostvarila je najveći skok i nalazi se na broju četiri, a Top 5 zatvara još jedan naslov s Dore – duet Putovanje (Croatia Records) sastava Top of the Pop i Marija 5rekovića (Petrekovića).

HR Top 40 donosi službene i sveobuhvatne rezultate mjerenja radijskog emitiranja na preko 130 radijskih stanica u Hrvatskoj prema podacima servisa 1Played. Podaci se odnose na tjedan od 6. veljače do 12. veljače 2023. godine, od ponedjeljka ujutro do nedjelje navečer.

 
Singl Bye Bye postao je prvo izdanje u 2023. godini s pet ili više uzastopnih tjedana na broju jedan liste. U proteklih nekoliko dana Noelle je objavila spot za studijski naslov Bye Bye, kao i remiksiranu verziju koju potpisuje Zvonimir Dusper Dus. Time je postala prva pjesma na broju jedan nakon suradnje Eni Jurišić i Matije Cveka Trebaš li me (Aquarius Records/Menart) s objavljenim remiksiranim izdanjem.

U tjednu u kojem se održala Dora 2023., devet natjecateljskih pjesama od ukupno 18 našlo se među 40 najemitiranijih u Hrvatskoj. Ovo je najveći broj naslova s Dore koji se našao na listi HR Top 40 u samo jednom tjednu od povratka 2019. godine, a osim toga, zabilježen je najveći broj  boravaka natjecateljskih naslova s Dore među deset najemitiranijih – njih četiri.

Osim Meri Andraković, benda Let 3 i dueta Top of the Pop i Marija 5rekovića, među najemitiranijim hrvatskim singlovima s Dore su se našli i Angels and Demons (Croatia Records) pjevača Damira Kedže na osmom mjestu, Kreni dalje (Aquarius Records) u izvedbi Eni Jurišić (broj 11), Nevera (Lei lei) (Universal Music Hrvatska) sastava Harmonija disonance (broj 14), Master blaster (Aquarius Records) grupe Detour (broj 18), Grijeh (Aquarius Records) u izvedbi Borisa Štoka (broj 36) i I Will Wait (Menart) izvođačice Patricije Gasparini (broj 37).

Grupa Let 3 sa singlom Mama ŠČ! bilježi svoj najviši plasman od uvođenja mjerenja emitiranosti domaćih naslova (broj 4). U odnosu na protekli tjedan, pjesma Mama ŠČ!, koja je trenutno 15. favorit za pobjedu na Eurosongu 2023., ostvarila je skok od 25 mjesta. Time je ovogodišnja hrvatska uzdanica za najbolju pjesmu Eurovizije ostvarila najviši skok od božićnog singla Kim Verson Božićno čudo (Dallas Records), koja se 2. siječnja popela za 26 mjesta.

Osim u radijskom eteru, ovogodišnja hrvatska kandidacijska pjesma Mama ŠČ! bilježi vrlo dobre rezultate na streaming platformama. Na dan održavanja Dore 2023., izdanje Mama ŠČ! je imalo 13.158 streamova na Spotifyju, a od trenutka pobjede na natjecanju i u tjednu iza, broj streamova je došao na 150.111, čime je ostvaren rast za 1040,83%.

Na listi HR Top 40 bilježimo dva noviteta.

Najviši novi ulaz ostvario je sastav Džentlmeni s pjesmom Dođi (Croatia Records). U pitanju je obrada balade grupe Parni valjak, originalno objavljene 1994. godine. Singl je aranžerski prilagođen tamburaškoj glazbi, a sastav Džentlmeni našao se među najemitiranijima prvi puta od 12. rujna 2022. i singla Zavedi me (Croatia Records).

“Čast nam je bila obraditi i snimiti legendarnu pjesmu ‘Dođi’ velikog Parnog valjka, stoji u izjavi benda Džentlmeni, zahvalivši se autorima na povjerenju, “pjesma je u tamburaškom aranžmanu dobila jednu drugačiju dimenziju, čarolije ne nedostaje. Hvala svim radijskim urednicima što su emitirali našu pjesmu. Baš nas je iznenadio najviši ulaz na ljestvicu Hr Top 40. Nadamo se da ćemo se zadržati na njoj što duže da pjesma ima prilike putovati eterom kao magla lagano i čarobno, a mi spremamo još top obrada.”

Osim što je balada Dođi ušla među najemitiranije hrvatske pjesme, grupa Džentlmeni treći tjedan zaredom boravi na Top-listi prodaje domaćih albuma s izdanjem Zakon ljubavi (Croatia Records). Ploča Zakon ljubavi ostvarila je najbolji plasman u prodajnim rezultatima 8. veljače (broj 14).

Suradnja grupe The Bastardz Zdenke Kovačiček Mama Funky (Aquarius Records/Dancing Bear) debitirala je na 34. mjestu HR Top 40. I dok je sastav The Bastardz posljednji put boravio na listi u veljači i ožujku 2022. s duetom s Davorom Gopcem Sve je lako kad si gad (Aquarius Records), ovo je prvo pojavljivanje Zdenke Kovačiček među najemitiranijima nakon pjesme Tvoje usne (Dancing Bear), koja je boravila 11 tjedana, počevši od izvještaja od 8. studenoga 2021. godine.

Pa to je fantastična vijest da smo na listi HR Top 40 i nadam se da se penjemo svakim danom. Evo moja suradnja s grupom The Bastardz urodila je plodom i to mi je jako drago“, izjavila je Zdenka Kovačiček, čestitavši svojim suradnicima iz benda The Bastardz i pozvavši sve da pogledaju spot redatelja Radislava Jovanova Gonze.

Među najemitiranije pjesme vratila su se četiri naslova, a jedan od njih je drugoplasirana pjesma ovogodišnje Dore Nevera (Lei lei) sastava Harmonija disonance (broj 14). Šesteročlani etno ansambl je s ovotjednim rezultatom ostvario najvišu poziciju kao povratnik na listu nakon grupe Mejaši sa singlom Nova godina (Croatia Records) u izvještaju od 10. siječnja 2022. (treće mjesto). Ivana Kovač vratila se među najemitiranije s pjesmom Lom (Croatia Records) i to na 33. poziciji, kao i zadnja dva singla Marka Kutlića. U pitanju su balada Budiš me (Croatia Records) na broju 40 i pjesma Poleti ptico (Croatia Records) na 38. mjestu.

Tony Cetinski s baladom Čuvam ljubav (Hit Records) boravi 41. tjedan u rezultatima mjerenja, čime već tri tjedan zaredom drži titulu najizdržljivijeg.

Prema podacima slušanosti po regijama, pjesma Zamisli u izvedbi Massima predvodi regije Dalmacija, Grad Zagreb, Istra i Primorje i Središnja Hrvatska. Singl NLO koju izvode Miach i Hiljson Mandela najemitiraniji je u regiji Slavonija, dok je u regiji Zagorje najviše emitirana pjesma Samo se ljubit isplati u izvedbi Jelene Rozge.

Pjesme s liste možete poslušati putem poveznica s portala top-lista.hr i pronaći u obliku playliste HRtop 40 na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.