S više od 20 godina iskustva u svijetu duhovnog i osobnog razvitka, Sanja Tatalović istaknula se kao učitelj i terapeut, ali i autor nekoliko uspješnih i učinkovitih programa koji redom imaju zajedničku agendu – pomoći pojedincu u kormilarenju kroz život.

Je li ženstvenost ono što svaka žena posjeduje, ili se radi ipak o vrlini i vještini koju je moguće naučiti?

Svaka je ženstvena i kroz nju protječe njezina jedinstvena ženska bit, ženska energija. Ta snaga je u svakoj ženi posebna, jedinstvena te možemo reći da postoji onoliko tipova ženstvenosti koliko postoji i žena. No, jedno je biti žena, drugo je biti svjesna svoje ženstvenosti, a treća stvar je komunicirati i izražavati tu svoju ženstvenost. Problem nastaje radi toga što vrlo često žene nisu svjesne niti ne razmišljaju o svojoj prirodi, o prirodi ženstvenosti, a ako su to i osvijestile postoji problem kako tu svoju ženstvenost živjeti u svojoj svakodnevici, kako živjeti tu ženu u sebi. U tom trenutku vještine, tehnike i terapeutika odigravaju značajnu ulogu i donose željene rezultate.

Mnoge žene u svakodnevnoj jurnjavi zapravo „izgube“ sebe negdje putem, a da toga nisu niti svjesne. Kako osvijestiti i ponovno vratiti svoju žensku prirodu?

Odgovor je na to pitanje vrlo jednostavan. Vraćanjem sebi, ljubavlju prema sebi, poštovanjem svoje nutrine, prihvaćanjem svog bića u potpunosti, slobodom izražavanja i iznošenja stavova, mudrošću postupaka, razboritošću, korištenjem svih raspoloživih kvaliteta svoga bića. Odgovor je jednostavan, no put je proces kojim se isplati krenuti iz više razloga. Put ženstvenosti je put otkrivanja vlastitog bića, a takav život uvelike olakšava i doprinosi sveukupnoj sreći i harmoniji u osobnom postojanju te doprinosi boljoj interakciji i percepciji okoline.

Žene zapravo sve više u poslovnom svijetu preuzimaju lidersku ulogu,nekad rezerviranu za muškarce, posljedica čega je da su žene sve jače, a muškarci sve slabiji…

Svjedoci smo trenda koji etablira i protežira muški princip kao superioran i primjereniji uspjehu. Usredotočenost, kompeticija, čvrsta forma, želja za posjedovanjem, ekstrovertnost, snažna struktura, perfekcionizam, proaktivnost, disciplina. To su sve obilježja muške energije koje žene sve više preuzimaju kako bi uspjele u poslu i svakodnevnim aktivnostima.

Žene tako često preuzimaju ulogu koja je rezervirana za muškarce te tada mahnito rade, grabe, odbijaju pomoć, samožive su, ulaze u „radoholizam“, površno se zabavljaju i ne znaju za odmor i opuštanje. Zato su često razdražljive, nezadovoljne, rastresene. To svakako ne znači da žene ne bi trebale ili mogle raditi i obavljati određene odgovorne poslove i odreći se uspjeha. Govorim samo o načinu i stilu rada i upravljanja aktivnostima koji je bitno drugačiji, odnosno svojstven i prilagođen ženi i njezinom načinu upravljanja. U suprotnom imamo muškarce u ženskom tijelu što nije dobro ni za koga, a ponajprije za partnera koji definitivno nije izabrao vezu s još jednim muškarcem, tako da takav životni stil ima dalekosežne reperkusije i na cjelokupan emocionalni i intimni život, ali i obiteljski život. Muškarci u takvom slučaju, na ženu s muškim stilom i nastupom reagiraju kao na svog rivala te gube svoj polaritet i svoju svrhu u odnosu na ženu što za posljedicu ima loš plasman takvih žena u emocionalnim vezama. Ili imaju problem u nalaženju partnera (nitko nije dovoljno dobar, osjećaju se presnažno i nezadovoljeno/nezadovoljno u vezi) ili su im veze kratkog daha i nekvalitetne.

Kada je žena ženstvena?

Žena je ženstvena kada je svoja i autentična, prirodna, oslobođena nesamostalnosti i ovisnosti o bilo čemu i bilo kome.U prvom redu to je žena koja dobro poznaje sebe, vjeruje u sebe, iskrena i otvorena, samosvjesna i topla. To je osoba koja se ne boji otkrivanja svojih slabosti i koja je svjesna i svoje tamne strane koju je integrirala i s kojom se iskreno nosi. Ženstvenost je spontanost, prirodnost i pokazatelj da se žena dobro osjeća u svojoj koži, da je uravnotežena u iskazivanju sebe u cjelini – i svog muškog i ženskog dijela te da je na “ti” sa svojim izgledom, načinom razmišljanja, psihom i postupcima.

Već 20 godina bavite se terapeutskim radom, koristite mnoge tehnike i održavate radionice, koje biste izdvojili kao najmoćnije upravo za žene na putu ponovnog pronalaženja svoje ženstvenosti?

Izdvojila bih meni jako srcu dragu radionicu Lalitu, koja se razvila iz mog terapeutskog rada i razgovora i terapija sa stotinama žena. Sama radionica bavi se temama ženstvenosti, senzualnosti, seksualnosti, odnosa žene prema sebi, prema muškarcu, majčinstvu, obitelji, prema obvezama., prema samoj sebi. Želimo li da nas prihvate, razumiju i iskreno vole drugi? To iziskuje da se upoznamo, prihvatimo i zavolimo sebe kakvu se još nismo usudili upoznati.
Radionica se bavi našom slikom o sebi, osjećajem manje vrijednosti i usvajaju se asertivnost i načini kako sebe artikulirati i komunicirati.

mariopoje2
Da bi se vratio i uspostavio potpuni integritet potrebno je “počistiti” neke prošla iskustva, odnose i veze. Pritom je važno osvijestiti odnose s roditeljima, njihov međusobni odnos i sve ono što nas je zapravo determiniralo još u ranoj mladosti. Na ovoj radionici uklanjamo (čistimo) i odmičemo od sebe (odvezujemo) sve dosadašnje emocionalne i seksualne odnose s partnerima/icama, radimo na osjećajima straha, srama, krivnje, kajanja. Razrješavat ćemo i blokade zbog nekih neugodnih situacija, bilo da su izazvane osjećajem odbačenosti, zbog ostavljenosti, zlostavljanja ili nekog neugodnog seksualnog čina ili namjere.

Radit ćemo i na osjećajima vezanim za majčinstvo – uklanjat ćemo strah od trudnoće, eventualne traume zbog abortusa, osjećaja da nismo dovoljno dobre kao mame, da smo previše slične našoj mami/baki ili da imamo slične stavove kao i one. Radit ćemo na našoj slici o sebi, zadovoljstvu vlastitim tijelom, kretnjama, glasom, načinom ophođenja, prihvaćanjem temperamenta te kako neke naše osobne mane “pretvoriti” u prednosti.
Bavit ćemo se muško-ženskim odnosima (prijateljskim, partnerskim, obiteljskim, poslovnim…) kao i seksualnošću,a razgovarat ćemo i koja smo to uvjerenja, stavove, predrasude i osude naslijedili od svojih roditelja, učitelja, okoline, medija…

Nakon vašeg početnog stupnja Lalita radionica, sljedeći tjedan kreću i napredne, što žene na njima mogu naučiti i spoznati?

Napredna Lalita predviđena je za polaznice koje su završile početni Lalita seminar. Napredna Lalita je iznenađenje i dubok te vrlo konkretan rad s jasnim smjernicama, zadacima i i snažnim procesima. Držimo se i dalje teme ženstvenosti i senzualnosti, ali ćemo ući i dublje u strahove i nesigurnosti.Oba seminara, i početni i napredni sastoje se od 5 susreta. 4 grupna i jedan individualni.

Gdje se seminar održava, do kada se žene mogu prijaviti i kada počinje?

Seminar se održava u zagrebačkom hotelu Westin, na 2. katu. Sva pitanja buduće polaznice mogu dobiti na mail: [email protected], počinjemo 31.8. u 18:30 te se družimo mjesec dana. To je vrijeme rezervirano za same polaznice i njihove nove uvide.

Autor: Hana Klain za She.hr

Fotografije: Mario Poje