KrlezaNa današnji dan prije 33 godine umro je Miroslav Krleža, prema mnogim izvorima najveći hrvatski pisac 20. stoljeća.

Stoga će danas, povodom obilježavanja dana njegove smrti, od 12 do 22 sata, istaknuti umjetnici različitih poetika i naraštaja, “premrežiti” grad dramaturški osmišljenim programima koji udjelom glumačkog, plesnog, redateljskog i književno-teoretskog umijeća komunikacije u sferi javnosti, ukazuju na povezanost teksta i konteksta izvedbe Krležina duhovnog nasljeđa.

Događanje je osmišljeno prema autorskom konceptu Gorana Matovića i Sibile Petlevski uz podršku Grada Zagreba,  Muzeja grada Zagreba, Centra Miroslav Krleža, Memorijalnog prostora Miroslav i Bela Krleža, Teatra poezije i Projekta Theatrum Mundi Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

“Niko me neće” novo  je multimedijalno događanje režirano kao “postajna drama” – duhovno putovanje s Krležom različitim prostorima grada Zagreba. Cjelodnevno događanje upriličeno je na dan Krležine smrti, ali pokretačka sila koja je dovela do ostvarenja toga projekta nije bila ograničena komemorativno-prigodničarskim okvirom, nego se putem dramaturški osviještenog postupka nastojalo ukazati na polemičnu vrijednost sjećanja u kojoj je glavni lik obnovljenih dijaloga na hrvatskoj kulturnoj sceni – živi duh Krleže kao kanonskoga pisca koji ipak u mnogočemu ostaje čitan ali nepročitan, prihvaćen, ali ne usvojen, usvojen, ali ne posvojen.

Manifestaciju je u “Memorijalnom centru Miroslav i Bela Krleža” otvorila zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin: “Kad je Krleža u pitanju, Matović  je neumoran i nepresušan izvor novih ideja. Ne priređuje komorne obljetnice, koje se naprosto odrađuju, nego režira i upriličuje cjelodnevna događanja na različitim zagrebačkim Krležinim, posvećenim mjestima”, istaknula je zamjenica Kusin i dodala: “Tako i ova manifestacija „Nitko me neće“ počinje na Gvozdu, a završit će večeras u Močvari, uključujući tako ne samo razna mjesta, kompetentne stručnjake za Krležu i njegove suvremenike, nego i najrazličitiju publiku svih generacija kroz koje će Krleža nastaviti živjeti tu među nama, dostojno, kako i zaslužuje.”

Gdje doći i što poslušati…

Manifestacija Niko me neće otvara se danas u 12.00 sati u MEMORIJALNOM PROSTORU MIROSLAVA I BELE KRLEŽA, Krležin Gvozd 23 (1. postaja) s programom Sjećanje  Krležinih  suvremenika. Razgovori s Predragom Matvejevićem na osnovi razgovora Krleže s Matvejevićem. U obnovi dijaloga sudjeluje Goran Matović.

U 14.00 sati u Hotelu Esplanade za Krležinim stolom (2. postaja): o  novoj-staroj Europi i novom-starom kapitalizmu govore: Branka Cvitković, Mani Gotovac, Žarko Paić, Goran Pavlić, Sibila Petlevski, Zlatko Sviben.

U 17.00 sati u Kazališnoj kavani (3. postaja) razgovaraju: Rene Medvešek, Mario Kovač, Olga Pakalović, Velimir Visković, Feđa Gavrilović, Sibila Petlevski,  Goran Matović.

U 19 sati u Muzej Mimara (4. postaja): premijera filma  Željka Senečića GLEMBAJEVI. U glavnim ulogama Glembay: Žarko Savić, Barunica Castelli: Matija Prskalo, Leone: Andrej Dojkić. Produkcija: RED studio.

Program završava u  21.00 sat u Močvari (5. postaja): zagrebačka premijera Krležina Saloma u produkciji Umjetničke akademije  u Osijeku. Izvodi: Selma Mehić, gost: Ivan Ćaćić, mentorica Maja Đurinović, oblikovatelj svjetla: Majkl Mikolić. Monokoreodrama, inspirirana različitim inačicama Salome Miroslava Krleže nastalima u razdoblju od 1913. do 1963. godine, u svom scenskom izričaju isprepliće arhetipsko, ekspresionističko, salonsko i suvremeno, baš kao i pisac unutar tog dugog stvaralačkog perioda.

Autor: Press