Ljubitelje retro kulture razveselit će vijest da će se od 5. do 19. rujna, u samom srcu Zagreba u Cesarčevoj ulici, održati prvo izdanje Vintage Zagreb festivala, jedinstvenog spoja kulture 1940-ih, 50-ih i 60-ih, razdoblja bogatog odličnom glazbom, specifičnom modom, filmom, umjetnošću, plesom i dizajnom.

Zagrebački je to odgovor na veliki broj sličnih festivala koji su posljednjih godina pokrenuti diljem Europe i svijeta.

“Sredinom prošlog stoljeća stil je bio jako važan, kako u modnom smislu, tako i u glazbenom i filmskom. Vintage Zagreb festival predstavit će čitav niz umjetnika koji njeguju stilove tog razdoblja i retro kulturu, a svi zajedno će pokušati dočarati posjetiteljima što je to toliko privlačno u 40-im, 50-im i 60-im godinama”, otkrio je idejni začetnik festivala Tomo Ricov te dodao kako će posjetitelji moći uživati u pravom malom vintage vremeoplovu kojih će ih vratiti u vrijeme stila.

Gramofonske ploče, retro namještaj…

Tako će svi zainteresirani moći vidjeti izložbe starih automobila i motora, kao i ručno izrađene bicikle iz SentiMental Bikesa. Bit će organizirana i prodaja starih gramofonskih ploča, a posjetitelji će moći sudjelovati i u plesnim radionicama poznate zagrebačke ekipe Back to Swing te pohađati tečajeve šminkanja i izrade frizura. U ponudi će biti i usluge retro brijačnice čiji će brijači, tijekom festivala, dočarati stari zagrebački zanat brijanja.

Tijekom festivala održavat će se i modne revije na kojima će hrvatski dizajneri predstaviti kreacije inspirirane modom 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, a na festivalu će se moći razgledati, kao i kupiti, orginalni retro namještaj. Za glazbeni dio Vintage festivala angažirani su najbolji domaći retro bendovi i DJ-evi među kojima su B and the Bops, Swingersi, DJ Gogo, DJ Robert Mareković, DJ Bronco te Johnny and his Rockin’ Tunes, a posjetitelji se mogu zabaviti i na hula hoop natjecanju, slikati se u photo boothu ili pak isprobati razne delicije u gastro kutku.

Ideju da centar Zagreba u rujnu dobije retro “štih” rado su dočekali i u Turističkoj zajednici grada Zagreba, koja je dala svoju potporu festivalu.

“Zagreb svakako treba više ovakvih manifestacija u svom kalendaru događanja jer su ona posebno zanimljiva turistima, kojih velik broj upravo u rujnu posjećuje naš glavni grad”, istaknula je Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ. Sve u svemu, posjetitelje Vintage Zagreb festivala očekuje bogat program i razne zanimljivosti iz svijeta vintage kulture što će razveseliti ne samo ljubitelje retra nego i one koji će, posebno nakon ovog festivala, to tek postati.

Vintage Zagreb festival

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here