Udruga Hrvatska permakultura u suradnji s Centrom za kulturu i informacije Maksimir održava drugi od tri događaja u sklopu građanske akcije “milo za drago” u Maksimiru, u subotu 30. travnja od 10 do 13h u Centru za kulturu Maksimir. Ovaj put prateće radionice su na temu uzgoja hrane u gradu – “posadi sam”, a vodit će ih permakulturni aktivisti Ivan Vranković i Gordana Dragičević.

Program:

10:00 – 13:00 Sajam razmjene

Donesite stvari koje vam više ne trebaju* i razmijenite za nešto drugo. U obzir dolazi sve što se može lako odnijeti: knjige, igračke, odjeća, kućanski predmeti…*Molimo da sve stvari budu u dobrom stanju i čiste. Maksimalno 15 stvari po osobi.

10:00 – 11:15 Radionica kućnog kompostiranja

Pokazat ćemo kako izraditi jednostavan komposter za korištenje u stanu ili u dvorištu i kako korisno upotrijebiti otpatke od voća i povrća za proizvodnju kvalutetnog komposta za sadnju. Rješenje za biootpad na mjestu nastanka!

11:30 – 12:45 Radionica sadnje u stanu i na balkonu za početnike

Povrće i začinsko bilje mogu se uzgajati i na najmanjim prostorima, jedini uvjet je da ima par sati sunčevog svjetla dnevno. Na radionici ćemo saditi začine kao što su bosiljak, origano, ružmarin, peršin te papričice raznih vrsta koje ćemo podijeliti sudionicima razmjene i Školskoj učeničkoj zadruzi „Naš Jordanovac“ koja uređuje prekrasan vrt i voćnjak na Maksimiru.

12:45 Tombola

Ako donesete svoje stvari na razmjenu, imate priliku na tomboli osvojiti vrijednu torbu s maskotom “milo za drago”, izrađenoj u socijalnoj zadruzi Humana Nova.

“Milo za drago” je tranzicijska inicijativa – dio pokreta koji inspirira i organizira prijelaz, odnosno tranziciju iz neodrživog u održivi način življenja na lokalnoj razini. Potičemo susjedstvo na zadovoljenje dijela životnih potreba bez novca i pozivamo sugrađane na volontiranje u zajednici i samoorganizaciju. Na prvom sajmu smo se dobro zabavili i bez upotrebe novca razmijenili stvari kao što su odjeća, igračke, knjige i kućanske potrepštine. Radionice uradi sam popravljanja bicikala i izrade drvene police za knjige je bila pun pogodak. Polica koja sada krasi CKIM služi svim građanima Zagreba kao čitaonica i mjesto za solidarnu razmjenu knjiga. Svatko tko voli čitati ili ima višak knjiga kod kuće može svratiti do CKIM-a i besplatno razmjenjivati knjige. Sudjelovanje je besplatno i svi su dobrodošli, nisu potrebne prijave.

Za dodatne informacije, ako želite održati neku jednostavnu radionicu ili volontirati na događaju, javite se na [email protected] ili 098475521 (Ivan).