U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, a u okviru Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, Gradski ured za zdravstvo u suorganizaciji sa Agencijom za odgoj i obrazovanje, organizirao je Stručni skup za ravnatelje svih osnovnih škola na području grada Zagreba pod nazivom „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

“Ravnatelji osnovnih škola i do sada su bili spremni na suradnju, ali u konačnici ipak nismo bili uspješni svi zajedno. Očito način na koji smo ukazivali na cjepivo i njegovu važnost nije bio dobar. Zato smo danas ovdje da prezentiramo novi način kampanje osvještavanja važnosti cijepljena protiv HPV-a. Sada je osmišljen novi način prilaženja djeci i roditeljima, na roditeljskim sastancima prikazivat će im se jedan film, koji na vrlo lijepi i jednostavan način opisuje potrebu i opisuje razloge zbog čega je važno da se djevojčice cijepe”, izjavila je na skupu pročelnica Ureda za zdravstvo Mirna Šitum.

Još 2008. godine u Zagrebu je pokrenuta jedna od najvećih i najzahtjevnijih javno zdravstvenih akcija prevencija raka vrata maternice. Uključivala je edukaciju i cijepljenje četverovalentnim HPV cjepivom koje štiti od zaraze HPV tipova 6,11,16 i 18.

Roditelji zanemaruju cjepivo

Programom su obuhvaćeni roditelji i učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola na području Grada Zagreba. Ovu vrlo važnu, javnozdravstvenu značajnu i besplatnu akciju provode liječnici specijalisti školske medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

“Zavod za javno zdravstvo radi na čitavom nizu preventivnih programa na temu HPV-a, a jedan među njima je ovaj danas sa ravnateljima osnovnih škola. Sramotan je odaziv i nebriga roditelja prema svojoj djeci prema onome što je najvrijednije. Ne mogu shvatiti da, na temelju nekih senzacionalnih članaka koji se pojavljuju u novinama, roditelji odustaju od cijepljenja, a ono je jedino koje može spriječiti tu bolest, odnosno smrtnost od te bolesti. Zagreb, kada je počeo sa cijepljen prije osam godina imao je odaziv od 20%, danas je to palo na samo 8%, dok Rijeka prednjači sa 50% cijepljenih djevojčica. Molim sve roditelje, sve koji su uključeni u život naše djece, da se ponašaju odgovorno prema njima i njihovom zdravlju”rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Izvor: Službene stranice Grada Zagreba, tekst prethodno objavljen na ZNA.hr

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here