darinko-kosor_VDarinko Kosor održao je danas press konferenciju na kojoj je pojasnio priopćenje o smanjenju svoje plaće koje je jučer dostavio medijima. Uz smanjanje plaće, Kosor je izjavio i da ne koristi službenu karticu te je na to isto pozvao i gradonačelnika Milana Bandića te ministra financija Slavka Linića.
Između ostaloga, Kosor je ponovio svoju odluku i pojasnio da se u protekle dvije godine puno pričalo o smanjenju plaća u državnim i gradskim službama i tvrtkama, da je evo i 2013. godina na izmaku, ali da po tom pitanju nema nikakvih konkretnijih odluka.
„Stoga sam odlučio da, kao predsjednik Skupštine glavnog grada Republike Hrvatske, svojim primjerom ubrzam procese koji su nužni ako želimo smanjiti ukupnu javnu potrošnju! Naime, od 1. siječnja 2014. smanjujem svoju plaću za 10%! Moja sadašnja plaća iznosi 17.000 kuna, a sa smanjenjem od 10%, iznosit će otprilike 15.300 kuna. Na osnovu tog smanjenja, do kraja mandata, za 3 i pol godine ušteda za Grad Zagreb će biti otprilike 145.000 kuna bruto! Ističem i činjenicu da kao predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba ne koristim službenu kreditnu karticu!
I zato pozivam ministra financija Slavka Linića da učini isto na državnoj razini, te krenuvši od sebe, svim dužnosnicima i djelatnicima u državnoj upravi smanji plaće. Pozdravljam njegovu namjeru za usklađivanjem plaća u državnim agencijama i zavodima.
Vjerujem i očekujem da će se isto vrlo brzo pokrenuti i na razini Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga, obzirom da je i sam gradonačelnik najavljivao model „10 + 10“. No, isto tako očekujem da se plaće ne smanjuju: tetama u vrtićima, učiteljima, profesorima, liječnicima i medicinskim sestrama, te svima koji imaju prihode niže od prosječne plaće u RH i Zagrebu“, izjavio je na konferenciji za medije Darinko Kosor.