Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ obnovila je status Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za dječju oftalmologiju. Time je Klinika dokazala svoj prestižan status, jer je jedina klinika u Hrvatskoj koja je ponovno dobila ovo priznanje od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Također vrijedi istaknuti da je Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ od prošle godine dobila i dodatni status još jednog Referentnog centra, te je tako nositelj dvaju referentnih centara Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske: za dječju oftalmologiju i strabizam te za nasljedne distrofije mrežnice.

„Svi djelatnici Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ s ponosom naglašavaju da je obnova statusa Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije još veći uspjeh nego li sama dodjela prije 4 godine, posebno stoga što i dalje ostajemo jedini klinički suradni centar WHO u Republici Hrvatskoj“, rekao je prof. dr. sc. Mladen Bušić, prim. dr. med., predstojnik Klinike za očne bolesti Kliničke bolesti „Sveti Duh“ i direktor Suradnog centra WHO.

Otkako je 2015. Ministarstvo zdravstva temeljem rezultata projekta „Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba“, koji je Klinika provodila 2011.-2014. g. u svim vrtićima Grada Zagreba, podiglo probir na slabovidnost na državnu razinu u obliku Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ uložila je značajne napore kako bi taj model probira na slabovidnost prenijela i na druge zemlje svijeta. U tom trenutku je svega petnaestak zemalja provodilo preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti.

Predstojnik Klinike, prof.dr.sc. Mladen Bušić, prim.dr.med., ističe da je Klinika, kao Suradni centar WHO-a, kroz protekle četiri godine, uložila izniman trud u provedbi projekata WHO-a i edukaciji stručnjaka iz drugih zemalja.

„Iznimno je priznanje, ali i velika obaveza biti jedan od svega deset centara WHO u svijetu za prevenciju sljepoće – dodatan je to poticaj za daljnjim napretkom, razvojem oftalmologije i izvozom znanja s naše Klinike”, rekla je prof. dr. sc. Mirjana Bjeloš, dr.med.,direktorica Suradnog centra WHO.

„Ovaj uspjeh Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“, osim za sve djelatnike Klinike smatramo i velikim uspjehom Bolnice, hrvatske oftalmologije te hrvatskog zdravstvenog sustava u cjelini“, navode profesori Bjeloš i Bušić.