moruzgvaKazalište Moruzgva najavljuje svoju novu predstavu HAREM za koju je tekst prema ideji Ivana Lea Leme napisala Ana Tonković Dolenčić, a glume Petra Dugandžić, Nela Kocsis, Barbara Vicković i Ecija Ojdanić.

Predstava će premijerno biti izvedena 03.studenoga 2013. u 20 sati u kazalištu Vidra, nakon čega slijede reprize 07.11.,09.11, 21.11. i 04.12.

Riječ je o melodrami s komičnim dijelovima, u kojoj se isprepliću prošlost i sadašnjost žena nakon raspuštanja harema u Topkapi palači 1909.

Predstava je sastavljena od nekoliko priča povezanih nitima sudbine koje pletu svoj uzročno posljedični ćilim kroz živote, kroz kulture, kroz povjesne periode, kroz umove i kroz srca.

Vodi vas, dakle, predstava Harem, u Los Angeles na set porno mjuzikla Arapske noći 2. Slijedeći povijesne dokumente i dnevničke zapise, zavirit ćemo i u harem Topkapi palače u Istanbulu te pokušati oživjeti i rekonstruirati svakodnevicu tih zarobljenica, a posebno jedne robinjice Vlahinjice, otete iz naših krajeva. Teleportiramo se zatim u ovovremeni londonski korporativni harem pa u beogradski bordel, čak i u dalmatinsku Zagoru gdje nepismene starice komentiraju Sulejmana Veličanstvenog i prisjećaju se priča o turskim osvajanjima koje su slušale u svom djetinjstvu.

Istambul, Dalmatinska Zagora, Los Angeles, London, Beograd … sva ta mjesta povezana su ženskim zajednicama koje se formiraju pod različitim društvenim okolnostima u priči koja traje više od stotinu godina. U svakom kutku svijeta prepoznaju se iste čežnje, slutnja o boljem životu i potraga za mirom koji dolazi s ispunjenjem zaostalih sudbinskih zadataka.
Od povijesnog trenutka raspada posljednjeg harema Otomanskog carstva, pa sve do današnjih dana pratimo sudbine žena u različitim oblicima ženske izolacije. Harem je melodrama u kojoj se izmjenjuju smijeh i suze, a četiri izvanredne glumice u preko 20 uloga donose emocionalno napetu priču o sudbini, iskupljenju i nesalomljivoj ženskoj snazi.