Cijeli svijet  je suglasan s time da je najautentičnija talijanska kava espresso, piće koje predstavlja jedan od najvažnijih rituala u talijanskoj kulturi. ‘Espresso’ znači “spravljeno po narudžbi”, skuhano brzo, a to je prvo zadovoljstvo koje si Talijani ujutro priušte zaustavljajući se u kafiću kako bi doručkovali prije napornog dana na poslu.

U današnje vrijeme ispijanje kave postao je globalni jutarnji ritual, najbolji način za početak dana u cijelome svijetu. S više od 20 milijardi šalica kave koje se konzumiraju širom svijeta svake godine, Lavazza je tu kako bi svako jutro pozdravila ljubitelje kave i pratila ih tijekom cijelog dana. Međutim, kako biste započeli dan na pravi način, kava mora biti baš onakva kakva treba biti, a umjetnost savršenog espressa je uistinu složena: kako onda prepoznati “onaj pravi” kada ga okusite?

  1. Lokacija je ključna

Iskustvo započinje Vašim ulaskom u odabrani kafić. Bio to veliki ili mali kafić, mora biti ugodan i čist, a barista prijateljski raspoložen: detalji čine razliku!

  1. Savršena šalica

Šalica ima važnu ulogu: trebala bi biti izrađena od bijele keramike i imati oblik skraćenog stošca kako bi espresso krema ostala čvrsta. Mora biti lagana, te imati udobnu dršku i tanak rub.

Dodatni savjet: šalica za espresso mora biti na pravoj temperaturi: oko 40 °

BlueberryCheesecakeDay

  1. Dilema oko vode

U talijanskim kafićima espresso se obično poslužuje uz čašu vode. Pijenje vode nakon kave česta je pogreška. Vodu bi trebalo piti prije kave kako bi se pročistilo nepce te osjetili puni okus i aroma espressa.

  1. Zastanite i osjetite miris kave

Vrlo je važno zastati i osjetiti miris kave prije kušanja, onako kako to sommelier čini s vinom. Savršen espresso bi trebao imati intenzivan miris s cvjetnom i čokoladnom notom.

  1. Kremasto savršenstvo

Prezentacija je važno: krema savršenog espressa ima intenzivnu boju lješnjaka s crvenkastim odsjajem; trebala bi biti debela 2-3 mm, što čini oko 10% pića.

Dodatni savjet: “Krema” treba biti dovoljno kompaktna i trajna da na nekoliko trenutaka zadrži zrnca šećera na površini pića.

  1. Aroma

Već pri prvom gutljaju trebali biste moći osjetiti nekoliko karakterističnih okusa. Prije svega, miris prženja zbog razvoja aroma tijekom procesa prženja.

Čokolada i cvijeće: ako je kvaliteta kave visoka, trebali biste polako početi osjećati voćnu aromu s cvjetnim notama, s nijansama čokolade i vanilije.

Pečeni kruh: nota svježe pečenog kruha ukazuje na visoku kvalitetu prženja.

  1. Neodoljiva struktura

Struktura savršene kave trebala bi biti robusna, zaokružena i rafinirana. Proteini, masti i šećeri u zrnu kave određuju ove karakteristike: tajna leži u mljevenju prave količine kave svaki put.

  1. Retrookus

Aroma espressa mora biti postojana i dugotrajna. Retrookus trebao bi biti delikatno gorak, podsjećajući na čokoladu i vaniliju.

  1. Bez šećera, bez mlijeka

Puristi u svoj espresso ne dodaju mlijeko i šećer kako se ne bi promijenila organoleptička svojstva kave. Pijenje bi kave, međutim, trebao biti čisti užitak pa je tako, ako netko to želi, malo šećera dopušteno.

  1. Vježbom do savršenstva

Prepoznati savršenu kavu nije jednostavan zadatak: to iziskuje vrijeme i puno iskustva. No, ako budete slijedili ove savjete, postat će lakše prepoznati savršenu šalicu i uživati u aromi i zadovoljstvu koje nudi autentični espresso, poput pravih Talijana!

Izvor: www.lavazza.com