Početna Događanja Izložbu Da Vincijevih izuma na Zagrebačkom velesajmu ne smijete propustiti

Izložbu Da Vincijevih izuma na Zagrebačkom velesajmu ne smijete propustiti

Nakon nekoliko europskih gradova, svjetska izložba “Leonardo da Vinci – Genij i njegovi izumi” napokon je stigla i u Zagreb. Otvorena je 22. travnja i trajat će sve do 16. kolovoza u Kineskom paviljonu Zagrebačkog Velesajma.

Izložba obuhvaća više od 80 složenih izuma strojeva te reprodukcije Leonardovih najpoznatijih slika i crteža, anatomskih studija i njegovih slavnih kodeksa. Posjet Kineskom paviljonu ZV-a nećete zažaliti jer ovo je rijetka prilika za upoznavanje nasljeđa ovog velikog genija, a nekima od izloženih strojeva moguće je i osobno upravljati.

Nakon proučavanja njegova djela “Codici Vinciani”, a držeći se svih Leonardovih naputaka, grupa stručnjaka i vještih majstora iz Firence uspjela je proizvesti interaktivne strojeve u realnoj veličini uporabom istih materijala koje je Leonardo da Vinci u svoje doba imao na raspolaganju.

Da Vinci na Zagrebačkom velesajmu2

Izlošci obuhvaćaju Leonardove vizionarske izume kao što su helikopter, jednostavnu preteču padobrana, zmaj za letenje, oklopno vozilo, pogonski prijenos, bicikl, automobil, podmornicu, tiskarski stroj, hidrauličnu pilu, projektil, vertikalnu bušilicu…stotinama godina prije nego li su se njihovi stvarni izumitelji zaista rodili. Pored objašnjenja i priloženih skica modela, Leonardovi projekti obogaćeni su reprodukcijama njegovih najpoznatijih slika i crteža, instrumenata, anatomskih studija te njegovim poznatim zapisima.

Izložba je pažljivo zamišljena i oblikovana sa svrhom da privuče pojedince što različitijih interesa te im omogućuje da sami istraže jedan od najvećih svjetskih umova svih vremena. Ulaznice za izložbu na Zagrebačkom velesajmu možete kupiti na ulazu Kineskog paviljona te putem sustava Eventim.

Cijena ulaznica:

Djeca (osnovna škola grupe) – 35 kuna po osobi
Djeca osnovna i srednja škola – 45 kuna po osobi
Studenti i umirovljenici (grupe) – 55 kuna po osobi
Studenti i umirovljenici – 60 kuna po osobi
Odrasli grupe – 65 kuna po osobi
Odrasli – 70 kuna po osobi
Obiteljska ulaznica – 195 kuna

Radno vrijeme izložbe je svakim danom od 9 do 19h, a sve detaljnije informacije dostupne su na www.davincizagreb.com i https://www.facebook.com/izlozbacro.

Za posjetitelje će biti označen i prilaz do Kineskog paviljona, a organizator savjetuje da koristite sljedeće ulaze na Velesajam: Zapad III, Istok III i Jug I. Ući u Zagrebački Velesajam možete i osobnim automobilom, a parking je prvih pola sata besplatan. Svaki sljedeći sat plaća se 5 kn.

Da Vinci na Zagrebačkom velesajmu3