Do 14. studenog 2022. na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je izložba “Iza kulisa- novi stalni postav Hrvatskog prirodoslovnog muzeja”. Na 20 panela sa solarnim osvjetljenjem Hrvatski prirodoslovni muzej predstavlja višegodišnji opsežan rad na novom stalnom postavu trenutno zatvorenog muzeja.

Na koji se način prikupljaju, pribavljaju i biraju predmeti koji ulaze u fundus muzeja i u novi stalni postav? Što radi muzejski preparator u prirodoslovnom muzeju? Kako se uzorkuje i obrađuje geološka građa stara milijune godine? Koja je najstarija knjiga u muzejskoj knjižnici i koji su neki od odabranih predmeta pripremljenih za izlaganje u novom stalnom postavu samo su neka pitanja na koje ova izložba daje odgovor.

Novi postav temelji se na cjelovitoj muzeološkoj interpretaciji prirodoslovlja pomoću odabranih predmeta iz mineraloško-petrografskih, geološko-paleontoloških, zooloških i botaničkih zbirki, replika i modela te multimedijalnih sadržaja, a sve s ciljem boljeg i jasnijeg razumijevanja živog i neživog svijeta, odnosno raznolikosti koja nas okružuje. Interpretacijom predmeta u novom stalnom postavu nastoji se odgovoriti na pitanje Što je život i kako je nastao? Svrha novog postava je upoznati posjetitelje muzeja s vrijednom prirodoslovnom baštinom o kojoj muzej skrbi više od 180 godina i to jedinstvenim i reprezentativnim izlošcima novog postava kao i novim muzejskim sadržajima.