Županijski sud u Zagrebu, arhivaNa zagrebački Županijski sud u skupinama se dovode uhićeni u nedjeljnim sukobima s policijom u središtu grada. Nakon očitovanja o krivnji istražni suci trebaju odlučiti hoće li ih pustiti da se brane sa slobode ili ih zadržati u 48-satnom pritvoru tijekom kojih državno odvjetništvo treba odlučiti hoće li protiv njih pokrenuti istragu i tražiti jednomjesečni pritvor.

Izgrednici su još sinoć, nakon kriminalističke obrade u policiji, dovedeni na sud gdje su im uzeti osobni podaci, a potom su odvedeni u zatvor u Remetincu.

Prijavljeno 39 osoba, među njima i 5 maloljetnika

Kriminalistički obrađeno 39-ero muškaraca, napadača na službenike Interventne jedinice Policije. među njima su 34 punoljetna muškarca  (od 1955. do 1992.) i petero maloljetnika (1993. – 1995.). Tereti ih se za kazneno djelo „Sudjelovanje u grupi koja sprječava ili napada službenu osobu“.

Tih 39 muškaraca okupilo se na Trgu bana Jelačića gdje se održavao prijavljeni prosvjed. Iz mase se izdvojila grupa od nekoliko stotina djelomično maskiranih kapuljačama, šalovima i podignutim okovratnicima. Nosili su transparente uvredljivog sadržaja i predmete pogodne za ozbiljno ozljeđivanje i napad na druge osobe i krenuli Radićevom ulicom prema Markovom trgu znajući da su javna okupljanja na Markovu trgu zabranjena.

Dolaskom do zaštitne ograde u Radićevoj ulici, krenuli su u napad na policijske službenike s namjerom probijanja kordona. Napadali su kamenjem, opekama, staklenim bocama i raznim pirotehničkim sredstvima poput baklji, raketa i petardi te ostalim predmetima do kojih su mogli u trenutku napada doći.

Jedan od napadača je i urinirao na zaštitnu ogradu.

Oglušili se na zapovjedi

U ovom sukobu, u kojem su se napadači oglušili na sve izdane zapovjedi da se prestane s napadom i da se udalji i u kojem se pokazivao sve veći stupanj agresivnosti, ozlijeđen je veći broj policajaca. Također, oštećena su i službena vozila Ministarstva unutarnjih poslova koja su se nalazila u Radićevoj ulici.

Po dovršenom krim istraživanju četvorica maloljetnih napadača pušteni su na slobodu, jedan se nalazi u prihvatnoj stanici, a svi punoljetni napadači odvedeni su u Istražni centar županijskog suda u Zagrebu.

Napad na policiju u Radićevoj ulici – snimka koju je objavila policija

[youtube IP-YC3MasFw nolink]

1 Komentar

  1. Nepravdam Građane ni samog sebe Branitelj sam Države Hrvatske no molija bih Vas da se izdvajaju izjave mediske evo slučaja ničim nisam Kninski M.U.U.P. Izazva bija sam na piru stim sam se naljutija i krenija pješke di su me pričekali Milicija oprostrtite Policija kninska i Brutalno me pretukli i zamislite još na sud 15, dana u Šibenik bez lječničke Pomoći bez išta da bih Zločin Skrili znači jedan Policajac može bit i Sudac i Odvjetnik kao i Policajac niko mu ništa ne može Razbiti branitelja i uja Vuk magarca proglašen sam još ja Krivim da sam Obiteljski Nasilini Sramota Kninskog Mupa Objavite na Oglasnoj ploči neka svatko čita kako se ponašaju Sram ih i Stid bilo ja im Državu da oni me mlate