Na veliko zadovoljstvo gurmana, ItaliaFest, manifestacija koja okuplja vrhunske specijalitete najpoznatijih talijanskih gastronomskih regija, vraća se u Zagreb.

Na Europskom trgu, od 04. do 10. listopada, doslovno od jutra do mraka (radno vrijeme tržnice je od 9.00 do 21.00), Zagrepčani i njihovi gosti moći će uživati u najboljim proizvodima talijanske gastronomije: pršutu, mortadeli, salamama od vepra, salamama s tartufima, parmezanu, mozzarelli od bufale, pecorinu, kozjim sirevima, inćunima,  maslinama, sušenim rajčicama, začinima, tjestenini, slasticama, ali i mnogim drugim delicijama koje se inače mogu kupiti samo na talijanskim tržnicama.

14483844_10209466641275763_470035952_n

Među mnoštvom vrhunskih proizvoda, novost na ovom jesenskom izdanju ItaliaFesta je ponuda  originalne gorgonzole s oznakom DOP (Denominazione origine protetta ), koja se proizvodi u regijama Lombardija i Pijemont. Smatra se da je gorgonzola jedan od najstarijih sireva, a legenda kaže da su lokalni proizvođači imali previše sira straccina (stracca je lokalna vrsta krave), a kako nisu znali gdje bi sa viškovima, stavili su ga u pećinu da ne bi propao. Vidjevši da je u pećini poprimio plijesan mislili su ga baciti, no svidio im se okus i tako je nastao svjetski poznati sir gorgonzola.

Europski trg još jednom će postati  prava mala talijanska tržnica koja, osim bogatstva ponude (više od stotinjak proizvoda), donosi i atmosferu talijanskih „mercatina“,  sa svojim elokventnim prodavačima koji će se pobrinuti da doznate baš sve o proizvodu koji je pred vama.