Parni valjak i Igor Drvenkar s baladom Sad kad znaš (Croatia Records) preuzeli su vrh liste HR Top 40. Time su postali drugi koji su došli na broj jedan liste najemitiranijih domaćih singlova u Hrvatskoj s dvije različite snimke.

Luka Nižetić (Različito istiDallas Records) došao je na drugo mjesto, a na trećoj poziciji nalazimo Marka Škugora i Danijelu Martinović (Ono neštoZvuci Mediterana). Pjesma Sreća to je kada te imam (Croatia Records) u izvedbi Damira Kedže boravi na broju četiri, dok peti najemitiraniji singl u Hrvatskoj ima Vanna (NavikaCroatia Records).

HR Top 40 donosi službene i sveobuhvatne rezultate mjerenja radijskog emitiranja na preko 130 radijskih stanica u Hrvatskoj prema podacima servisa 1Played. Podaci se odnose na tjedan od 13. do 19. studenoga 2023. godine, od ponedjeljka ujutro do nedjelje navečer.

 
Ovoga tjedna lista bilježi 12 promjena, od čega je deset snimaka prvi puta među najemitiranijima. To je najveći broj noviteta od 10. srpnja, kada je 15 pjesama debitiralo na HR Top 40.

Najviši novi ulaz ujedno je i novi predvodnik liste – singl Sad kad znaš grupe Parni valjak i Igora Drvenkara nalazi se u krugu tri snimke koje su u tjednu izlaska došle na vrh HR Top 40 tijekom 2023. godine. Prije sastava Parni valjak i Igora Drvenkara, isto su učinili Noelle (Bye ByeMenart, 23. siječnja), Igor Delač i Anonimo (LaganiniCroatia Records, 5. lipnja) te Nina Badrić i Petar Grašo (NemojTonika/Aquarius Records, 10. srpnja).

Isto tako, balada Sad kad znaš je 12. naslov na broju jedan liste u ovoj kalendarskoj godini, a ovo je ujedno prva vodeća pozicija za Parni valjak i Igora Drvenkara od 29. svibnja (Moja glava, moja pravilaCroatia Records). Time su jedini (uz Igora Delača) koji su u jednoj godini imali dvije različite pjesme na prvom mjestu.

Izuzetno smo sretni i zadovoljni što nam je treći singl ‘Sad kad znaš’ zapravo možda i iznenađujuće dobro prošao u tako kratkom vremenu. Za autora i za bend je to izuzetna situacija, duboka zahvalnost urednicima i publici koja nas podržava“, riječi su Huseina Hasanefendića Husa iz grupe Parni valjak.

Nika Turković našla se među najemitiranijima prvi puta nakon 15 i pol mjeseci. U pitanju je singl ima smisla (Aquarius Records) koji je ušao na osmu poziciju liste. Time je Nika Turković ostvarila svoj najbolji ulaz na HR Top 40, nadmašivši rezultat snimke u mraku (Aquarius Records), koja je debitirala na listi u izvještaju datiranom 14. listopada 2019. (broj 18).

Radi se o prvoj pjesmi Nike Turković objavljenoj nakon izlaska albuma 11 (Aquarius Records). Izdanje 11, objavljeno početkom godine, dva tjedna je držalo vrh Top-liste prodaje domaćih naslova u Hrvatskoj.

Hvala svim radijskim urednicima koji vole i puštaju pjesmu“, izjavila je Nika Turković i dodala: “S tim sam baš izuzetno sretna.

Među najemitiranije ušla je i Nela s novom snimkom Nepokoriva (Croatia Records, broj 9). Ovim rezultatom, Nela je dospjela na HR Top 40 drugi puta u ovoj godini. Tijekom ljeta (četiri neuzastopna tjedna), u rezultatima mjerenja emitiranja boravio je singl Nebo gori (Croatia Records). Ono što spaja ova dva izdanja jest interpolacija melodije pratećih vokala iz pjesme Nebo gori u singl Nepokoriva.

Jako sam sretna što je moja nova pjesma ušla u top 10 na našoj top listi“, izjavila je Nela, izrazivši zadovoljstvo, “hvala radijskim urednicima što su je zavoljeli i što vidim da je svakim danom sve više vole. A hvala i publici koja pleše na nju u autu.

Poslije četiri godine, među 40 najemitiranijih je ušao Marko Vukes. Riječ je o singlu Ti samo ti (Croatia Records, broj 17), njegovom prvom novom ulazu nakon snimke Budi tu (Croatia Records, od 30. rujna do 4. studenoga 2019.). Također, ovo je njegov najbolji rezultat kao novitet na listi u proteklih šest godina.

Bogu hvala, radijski i televizijski urednici su prepoznali pjesmu i radujem se što su je njihovi slušatelji i slušateljice tako lijepo prihvatili, a rezultat tome je dolazak na ovu nacionalnu ljestvicu. Sve to skupa ohrabruje za daljnje moje stvaranje“, riječi su Marka Vukesa.

Na broju 19 ovotjedne liste našao se projekt violista Marija Rucnera Zemlja heroja (Croatia Records). U pitanju je suradnja s većim brojem izvođača, objavljena povodom 32. obljetnice vukovarske tragedije. Videospot za snimku Zemlja heroja više je dana proveo među najemitiranijim videima u Hrvatskoj na platformi YouTube.

Leteći odred bilježi svoj drugi ulaz u rezultate mjerenja emitiranja u ovoj godini. Riječ je o singlu Tajna (Croatia Records), koja je ušla na 20. poziciju HR Top 40. Ovo je ujedno prva pjesma sastava Leteći odred na listi nakon osam mjeseci i snimke Hodajmo po mjesecu (Croatia Records). Također, pjesma Tajna je šesto izdanje grupe Leteći odred na HR Top 40 od 2021. godine.

Drago mi je da ova vedra pjesma ljudima donosi radost u ova tmurna i tjeskobna vremena. Hvala svim slušateljima i glazbenim urednicima“, poručio je Denis Dumančić u ime benda Leteći odred.

Poslije gotovo godinu dana, u rezultate mjerenja emitiranja ušla je Lorena (Ženska snagaTonika, broj 31). Ovim ulazom, Lorena je došla na brojku od šest singlova na HR Top 40 u zadnje četiri godine. Osim snimke Ženska snaga, od 2019. do 2022. svoje mjesto među najemitiranijima našle su pjesme Tower of BabylonTihi oceanTvoja i gotovoJedno bez drugoga Boli.

Svoj treći ulaz među 40 najemitiranijih u ovoj godini bilježi tamburaški sastav Mejaši. U pitanju je singl Sanja (Croatia Records, broj 33), njihov prvi na listi nakon gotovo četiri mjeseca (Od konobe do konobeCroatia Records). Isto tako, snimka Sanja je prvo izdanje grupe Mejaši na HR Top 40 koje nosi ime osobe od pjesme Suzana (feat. VigorCroatia Records, 2019.).

Jednostavno se osjeti kad je pjesma drugačija i kad ima “ono nešto”. Ona je to potvrdila svojim ulaskom na top listu što znači da je doprla i do ušiju slušatelja. Ne bih htio previše predviđati, samo ću pustiti da pjesma začara ljude kao što je mene pa će samim time i rasti na ljestvici. Samo ću skromno reći hvala svim našim slušateljima i glazbenim urednicima. Uživajte u našoj ‘Sanji’“, – izjavio je Edo Drakulić, pjevač sastava Mejaši, dok je njegov kolega i frontmen grupe Nikola Bosilj dodao: “Od samog početka ne volim puno pričati o ovoj pjesmi već puštam da ona govori sama za sebe. Neizmjerno smo zahvalni publici što je već pjeva s nama na koncertima kao da postoji dvadeset godina, a ulazak u top 40 je samo potvrda da su je prepoznali i glazbeni urednici što nam jako puno znači. Hvala svima!

Na broju 36 ušao je duet Darija Terglava i Nikoline Tomljanović Osloni se na mene (Menart/Dallas Records). I dok je ovo prvi ulaz Nikoline Tomljanović na listu nakon četiri mjeseca (Ova noć miriše na tebe feat. Crooks & Straights, Dallas Records), ovo je prvi boravak Darija Terglava među najemitiranijima.

Nema boljeg početka tjedna nego kad saznaš da ti je pjesma ušla u HR Top 40 najemitiranijih u eteru radio postaja! Malo je reći da sam ostao bez teksta s obzirom da je to moja prva pjesma koja je uspjela ući na ljestvicu, a još je posebnija k tome što je duet s predivnom Nikolinom Tomljanović! Veliko i neopisivo hvala svim urednicima radio postaja, a posebno slušateljima koji su mi iskazali ogromnu podršku!“, poručio je Dario Terglav.

Posljednji ovotjedni novitet pripada Mateju Mudrovčiću Mudrom sa singlom Tragom, čime je i on prvi puta među najemitiranijima. U pitanju je njegova ukupno sedma pjesma od 2020. godine, a ovom snimkom najavljuje svoj prvi samostalni album.

Ne znam što bih vam rekao osim da sam iznenađen. Pjesma ‘Tragom’ je malko apstraktna, i formom i aranžmanom, bio sam prilično uvjeren da ju stanice neće puštati. Bome sam se prevario i drago mi je da jesam“, riječi su Mateja Mudrovčića Mudrija.

Najizdržljivija snimka ovotjedne liste je Stare navike (IDM Music) grupe Prljavo kazalište (broj 35), koja trenutno broji svoj 34. tjedan mjerenja emitiranja. Najveći skok (osam mjesta, s broj 10 na broj 2) ostvario je Luka Nižetić sa singlom Različito isti (Dallas Records).

Prema podacima slušanosti po regijama, singl Sad kad znaš grupe Parni valjak i Igora Drvenkara predvodi tri regije – Istra i Primorje, Središnja Hrvatska i Zagorje. U regiji Dalmacija, Grad Zagreb i Slavonija najemitiranija snimka je Različito isti u izvedbi Luke Nižetića.

Pjesme s liste možete poslušati putem poveznica s portala top-lista.hr i pronaći u obliku playliste HRtop 40 na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.