Foto: PRESSPrvi hamburger iz epruvete u ponedjeljak je ravno iz laboratorija serviran kušačima stručnjacima koji su izjavili kako ima okus ‘skoro kao meso’.

Meso je proizvedeno u laboratoriju u Londonu iz matičnih stanica krava koje su znanstvenici pretvorili u mišićno tkivo. Proteine uzgojene u laboratoriju pomiješali su s ostalim sastojcima koji idu u pravu pljeskavicu, kao što je sol, papar, krušne mrvice i jaje u prahu.

Kako bi dobio boju dodali su im crveni sok od cikle i šafran. Proizvodnja ovog umjetnog burgera koštala je oko dva i pol milijuna kuna.Hamburger iz epruvete pripremio je kuhar Richard McGeown, a kušali su ga gastronomski kritičari Hanni Ruetzler i Josh Schonwald, kao i njegov kreator vaskularni biolog Mark Post sa Sveučilišta u Maastrichtu u Nizozemskoj koji je bio poprilično suzdržan prilikom kušanja. Samo je izjavio ‘Ovo je dobar početak!’.

‘Očekivala sam da će meso biti mekanije. Okus je intenzivan; slično je mesu, no nije tako sočno. Nedostaju mi sol i papar”, rekla je Ruetzler.

‘Nedostaje mi masnoća, tanko je, ali općenito je poput pravog hamburgera’, procijenio je Schonwald.Znanstvenici se nadaju kako će to biti jedno od rješenja za rastuću svjetsku potražnju mesa, a moglo bi se pojaviti u prodaji već za desetak godina. Po svemu sudeći bit će jeftinije za proizvodnju i ekološki prihvatljivije. Za umjetni uzgoj potrebno je 45 posto manje energije nego za konvencionalni uzgoj stoke, 99 posto manje prostora, a emisija stakleničkih plinova manja je za nevjerojatnih 96 posto.

Maja Nikolorić/ she.hr