Autor:
Infopunkt.tv

Zdenko Kornet, zaposlenik Poljoprerade d.d.Potaknuti očajnom situacijom u firmi, oko 20 – ak radnika Poljoprerade d.d. iz Hrvatskog Leskovca, branitelja iz Domovinskog rata, odlučili su se zaputiti na Pantovčak gdje će svoja odličja iz Rata predati predsjedniku Ivi Josipoviću.

Tvrde kako se za ovo nisu borili i da im odličja ništa više ne znače, a uputili su i dopis predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor u kojem između ostalog stoji:

„Budući da već nekoliko mjeseci traje agonija 103 zaposlenih u Poljopreradi d.d. iz Hrvatskog Leskovca u kojoj djeluje naša sindikalna podružnica, slobodni smo izvijestiti Vas o trenutačnoj situaciji u tom poduzeću i materijalnom položaju radnika te Vas zamoliti da, sukladno Vašim mogućnostima potaknete žurno rješavanje ovoga problema.

Ivan Kompes, zaposlenik Poljoprerade d.d.Naime, Poljoprerada proizvodi stočnu hranu i konzumna jaja, u pretežnom je vlasništvu petero dioničara, a od ukupnog broja zaposlenih, njih 20 posto su hrvatski branitelji iz Domovinskog rata. Uprava Poljoprerade radnicima nije isplatila plaće za siječanj, veljaču i ožujak ove godine a već dvije godine nisu plaćeni doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje za niti jednog zaposlenog, što ukupno iznosi deset milijuna kuna duga prema državi. Zbog takve nedopustive i protuzakonite poslovne politike Uprave i vlasnika, radnici Poljoprerade su, nakon provedenog referenduma, stupili u štrajk koji je još u tijeku. Cijelo vrijeme štrajkaški je odbor naglašavao kako su radnici spremni na kompromis i prekid štrajka pod uvjetom da vlasnici ispune minimum zahtjeva i počnu redovito isplaćivati plaće. Uz to, zajedničkom odlukom štrajkaškog odbora i Uprave za održavanje proizvodnje redovito se brine dvanaestero zaposlenih. Zbog nemogućnosti da se nastali spor riješi dogovorom, radnici su 1. travnja 2010. godine Trgovačkom sudu u Zagrebu uputili zahtjev za pokretanje stečaja s ciljem nastavka poslovanja i očuvanja što većeg broja radnih mjesta.”

U tvornici stočne hrane “Poljoprerada” radnici štrajkaju već mjesec dana, a poslodavac im je jučer, uz pomoć 50-tak zaštitara, spriječio ulazak u pogon. Uprava, među ostalim, želi otpustiti 40 radnika kao tehnološki višak.

Zdenko Kornet, zaposlenik Poljoprerade d.d.

[local /wp-content/uploads/2010/04/akcije.flv nolink]

Ivan Kompes, zaposlenik Poljoprerade d.d.

[local /wp-content/uploads/2010/04/razocaran.flv nolink]

[nggallery id=57]