Foto:PRESSUdruge Franak, GONG, Kuća ljudskih prava i Centar za mirovne studije predstavile su Otvoreno pismo upućeno institucijama RH i EU u kojem se snažno protive pokušaju ugrožavanja temeljnih načela trodiobe vlasti.
Udruga Franak i predstavnici nevladinih udruga ističu da su za sastanak predstavnika Vlade i bankara doznali iz medija. Napominju kako je pritisak bankarskog lobija kršenje načela trodiobe vlasti.

“Mi putem medija saznajemo da se Vlada sastaje s jednom stranom u postupku i nakon toga slijedi užasno zabrinuta izjava potpredsjednika Vlade kojem mu se srce kida zbog banaka koje neće podijeliti profite”, poručila je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e.

[infopunkt 6955 2]

Dragan Zelić iz GONG-a istaknuo je da ne žele vjerovati da će Vlada ugroziti temelje ustavno pravnog poretka Republike Hrvatske.
“Vlada mora učiniti sve kako bi otklonila percepciju utjecaja na sudbenu vlast. Potrebno je ohrabriti sudstvo da sudi neovisno i da odoli svim pritiscima. Poručujemo sudbenoj vlasti da se ničeg ne boji i da sudi prema zakonima i Ustavu Republike Hrvatske“, objasnio je Zelić.

[infopunkt 6955 3]

Sadra Benčić iz Centra za mirovne studije poručila je da se “ovakvim izjavama izvršne vlasti dovodi u pitanje pravo na pravično suđenje koje se ne može suspendirati zbog bilo kojeg nacionalnog interesa, a posebno ne ekonomskog“.

[infopunkt 6955 4]

U slučaju nepovoljne pravomoćne presude organizatori konferencije smatraju da Udruga Franak i građani trebaju ići na Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava.

[infopunkt 6955 5]

Infopunkt.tv