posljednji ispraćaj Vesne Parun na Mirogoju (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Najznačajnija suvremena hrvatska pjesnikinja Vesna Parun ispraćena je s mirogojskog groblja prema otoku Šolti. Od Vesne Parun oprostilo se stotinjak poznatih kulturnih djelatnika, političara i građana. Velikoj umjetnici zahvalili su se predsjednik Hrvatskog društva pisaca Velimir Visković, predsjednik Društva hrvatskih književnika Borben Vladović, akademik Ante Stamać uime Razreda za književnost HAZU, ministar kulture Božo Biškupić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Branko Pejnović, pjesnik i prijatelj Vesne Parun podsjetio je na njezinu pjesmu “Kad bi se moglo otputovati” i stihove “Ja nikad ne bih otputovala ni na konju ni na lađi, jer su mi ionako već daleko svi koje htjedoh zadržati blizu. Jer nemam od koga da bježim. I zato jer se plašim povratka”.

Beogradska glumica Mirjana Vukojčić izvan protokola uz lijes odrecitirala je stihove Desanke Maksimović posvećene majci.

Za oproštaj od Zagreba u kojem je provela veći dio života i bila sve ono što je željela biti Vesnu Parun ispratili su stihovi Tina Ujevićeva čiji je  “Rastanak” uglazbio Arsen Dedić.

Posljednje počivalište Vesne Parun neće biti pod zagrebačkim arkadama kamo bi zbog svog doprinosa hrvatskoj kulturi nesumnjivo pripadala. Bit će u obiteljskoj grobnici u Grohotama na otoku Šolti, u rodnom mjestu njezine majke Antice Mateljan Andreis. Pogreb će biti prekosutra, u subotu, 30. listopada.

[nggallery id=224]

[youtube aNt57rSeZm0&fmt=18 nolink]