URIHO tim za metalNa upravo završenom Danu D za najboljeg izlagača proglašena je inkluzivna radionica – Inclusive Extraordinary Workshop – koju čine tri URIHO  tima (Ustanova za rehabilitaciju hendikepiranih osoba) i to za metal, keramiku i tekstil, zatim tim Udruge za promicanje inkluzije i tim Extraordinary grafika. Riječ je o radionici koja obuhvaća osobe s intelektualnim teškoćama dajući im mogućnost da budu ravnopravni i aktivni članovi društva kao i svi ostali.

Radionica Extra Ordinary Design Zagreb 2011 imala je uzor u sličnom projektu iz 2009. godina All Inclusive Sarajevo. Podršku osobama s intelektualnim teškoćama dali su brojni stručnjaci i kreativci, od profesionalaca do studenata dizajna. Program je trajao intenzivno pet dana, od 28. ožujka do 1. travnja, na dvije lokacije: URIHO i UPI (Zagrebačka podružnica udruge za promicanje inkluzije).

Na radionici su osmišljeni novi proizvodi, načini prezentacije i distribucije te vizualni identiteti. Korist je bila obostrana. Prvo predstavljanje rezultata bila je izložba prototipova u Hrvatskom dizajnerskom društvu. No, to je tek početak jer projekt ne završava na prototipovima. Partneri dizajnera bacaju na posao i pokreću proizvodnju i plasman osmišljenih proizvoda. Takvi serijski proizvodi bit će predstavljeni javnosti u listopadu ove godine.

Do tada pogledajmo još jednom što je stvoreno i što možemo očekivati na tržištu kao rezultat uspješne suradnje.

[nggallery id=513]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here