Umro je siromašan, ali nezaboravljen
Tomislav Gotovac 2005. godine je promijenio ime u Antonio Lauer. Međutim, javnost ga i da dalje pamti kao Toma Gotovca. Posljednjih godina živio je veoma skromno, s prihodima od 1500 kuna pa je neposredno smrti, u lipnju prošle godine, bio kraće vrijeme u ubožnici u Dugoj Resi.

Bliski prijatelji Tomislava Gotovca, Vlasta Delimar i Milan Božić, prisjetili su se u kinu Europa nedavno preminulog konceptualnog umjetnika, performera i redatelja avangardnih filmova. Rođen u Samoboru 1937. godine Gotovac je u Zagrebu živio od 1941. godine a široj javnosti najpoznatiji je performansu “Zagreb, volim te” (1981.) kada je gol hodao Ilicom i ljubio asfalt.

Tom Gotovac: Zagreb, volim te

Da je živ, Gotovac bi ovih danas navršio 74 godine. Projekt “Apsolutni umjetnik Antonio Gotovac Lauer” priređen je kako bi se njegov rad valorizirao kroz prizmu rada drugih umjetnika. Nakon što je prikazano nekoliko kadrova Gotovčevog spavanja u hotelskom pansionu, uslijedilo je šišanje i brijanje. Vlasta Delimar sama je odrezala svoju kosu, učinivši je nikad kraćom, a Milan Božić ostao je bez brade koju je puštao za performans.

performans: 2 muškarca i 1 žena

Dvoje umjetnika na kraju su publiku počastili tortom s inicijalima Toma Gotovca. Otpjevana je i pjesma Billy Holiday te izvedena skladba Glenna Millera, stvari koje je Gotovac volio.

Akcije i performansi bit će u još pet hrvatskih gradova u kojima je Gotovac djelovao te također u pet europskih gradova.

[nggallery id=381]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here