Foto: FA Ivan Goran Kovačić Zagreb Folklorni ansambl ”Ivan Goran Kovačić” osnovan je 1948. godine kao jedna od prvih sekcija istoimenog Studentskog kulturno umjetničkog društva (neprofitne kulturne institucije), a pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu.

Ansambl u okviru Društva djeluje s ciljem očuvanja bogatstva kulturne raznolikosti hrvatske pučke i gradske tradicije. Generacije ”Goranovaca” su postepeno afirmirale vlastiti identitet u širokom polju hrvatske kulture, paralelno održavajući ljubav prema tamburaškoj svirci, plesu i pjesmi kao i nošnjama naših starih.

Identitet Ansambla kroz ove godine srastao je s identitetom Zagreba, posebice zagrebačke Opatovine, a već 60 godina ”Goranovci” su nezaobilazni akteri zagrebačkih urbanih legendi, ali i stvarnih događaja, a gotovo je nezamislivo da jedan Zagrepčanin ne zna za ”Goranovce s Opatovine”.

Vjeran poštovanju narodne svirke, pjesme i plesa, već od prvih dana postojanja, Ansambl je polako stvarao cjelovit opus koreografiranih hrvatskih plesova koji je plod rada naših istraživača folklorne tradicije diljem Hrvatske. Tako danas Goranovci izvode folklorne plesove i pjesme:

Zagorja, Prigorja, Posavine, Moslavine, Međimurja, Podravine, Turopolja, Slavonije, Baranje, Istre, Like, Dalmacije (splitski plesovi, korčulanski plesovi, dubrovački plesovi), Dalmatinske Zagore, bačkih Hrvata – Bunjevaca, mađarskih Hrvata, gradišćanskih Hrvata.

Ansambl je sa svojim repertoarom sudjelovao na brojnim smotrama folklora u Hrvatskoj, a predstavio se Hrvatima i strancima u većini zemalja Europe, zatim u SAD-u, Kini, Kanadi, Brazilu, Venezueli, Peruu, Novom Zelandu, Australiji i Izraelu.

Veliko bogatstvo ansambla, kojim se naročito ponosimo, predstavlja i 540 kompleta narodnih nošnji iz cijele Hrvatske, dijelom originalnih, a dijelom rekonstruiranih, od kojih se neke procjenjuju kao muzejska vrijednost. Ovaj bogati fond plod je, ponovno, dugogodišnjeg rada naših istraživača na terenu, gdje su brižljivo birani i otkupljivani dijelovi nošnji, a koje su potom generacije Goranovaca čuvale, održavale i obnavljale.

Danas Ansambl djeluje pod vodstvom vrsnih folklornih stručnjaka, a broji oko 80 članova – plesača, pjevača, tamburaša – većinom studenata iz cijele Hrvatske. Jedan je od rijetkih ansambala koji ima i ”veteransku” sekciju, koja okuplja svoje stare članove. Uistinu možemo reći da je ovaj ansambl jedan od najkvalitetnijih ansambala te vrste u Hrvatskoj. Izvrsnost Ansambla potvrđuju i brojna nacionalna i internacionalna priznanja i nagrade, iako Goranovcima najveće priznanje i radost predstavljaju prilike u kojima mogu pokazati svoju plesnu i pjevačku folklornu virtuoznost.

Za svoj rad Ansambl je osvojio mnogobrojna priznanja u zemlji i inozemstvu.

Vodstvo Ansambla:

Predsjednik ansambla: Danijel Vukobrat
Umjetnički voditelj: Dubravko Radić
Vokalni voditelj: Vinko Karmelić
Voditelj tamburaškog orkestra: Mario Pleše
Garderobijeri: Anita Huđek, Hrvoje Šalković

 „Folklorni Ansambl “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba prima nove članove (plesače, svirače) u „Dječji Ansambl“ i „Veliki Ansambl“.

„Dječji ansambl – lokacija Knežija-Srednjaci“

Datumi : srijeda (11.9., 18.9., 25.9., 2.10., 9.10.) i petak (13.9., 20.9., 27.9., 4.10., 12.10.)
Vrijeme: u 19.00 sati
Mjesto: Mjesna zajednica Horvati-Srednjaci, Horvaćanska 54, (kod križanja Selske i Horvaćanske ceste – uz raspelo i autobusnu stanicu).

„Dječji ansambl – lokacija Centar-Opatovina“

Datumi : srijeda (11.9., 18.9., 25.9.)
Vrijeme: u 19.00 sati
Mjesto: Opatovina 11 (sjedište Društva)

„Veliki ansambl – lokacija Knežija-Srednjaci“

Termini: 12.9. u 19 sati, 18.9. u 20:30 sati, 20.9. u 20 sati, 23.9. u 19 sati, 27.9. u 20 sati, 30.9. u 19 sati, 2.10. u 19:45 sati, 4.10. u 19:45, 9.10 u 19:45, 11.10 u 19:45, 16.10 u 19:45.
Mjesto: Mjesna zajednica Horvati-Srednjaci, Horvaćanska 54, (kod križanja Selske i Horvaćanske ceste – uz raspelo i autobusnu stanicu).

Predznanje nije bitno.
Termini za listopad će biti uskoro objavljeni.
Kontakti:
Adresa: Opatovina 11, Zagreb, [email protected] ; [email protected]
Telefon: 4813 321
Web: www.igk.hr, http://www.facebook.com/FaIvanGoranKovacic