Festival svjetske književnosti i ove godine, deveti put zaredom, u Zagreb dovodi ponajveća imena svjetske i hrvatske književnosti. Većina će gostiju u Zagreb doći uživo, a bit će i nekoliko hibridnih programa. Od 5. do 11. rujna publika će u Zagrebu, u Hrvatskom glazbenom zavodu i Knjižari Fraktura, na Trećem programu HRT-a, zatim u Uraniji – prostoru kreacije, u Galeriji Canvas te u Botaničkom vrtu, imati priliku uživo slušati razgovore s pedesetak autora iz petnaest zemalja svijeta i s triju kontinenata.

Nakon više od petnaest mjeseci života s virusom i drugim izazovima organizatori su, premda suočeni s brojnim preprekama, sretni što mogu najaviti izniman program s više od trideset događanja, dvjema kazališnim predstavama, tradicionalnom izložbom hrvatskih likovnih umjetnika koji svoja djela stvaraju inspirirani romanima, knjigama priča ili poetskim zbirkama gostiju Festivala. Izložbu ćemo otvoriti 2. rujna u Galeriji Canvas.

Ove godine u središtu interesa nam je slovenska književnost, a Slovenija će biti i zemlja gost najvećega svjetskog Sajma knjiga u Frankfurtu 2023. godine. U fokusu će također biti obilježavanje stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu. Tijekom Festivala posebno ćemo predstaviti bjelorusku književnost i njezine autore od kojih su mnogi disidenti režima Aleksandra Lukašenka.

Vizualni identitet Festivala i ove je godine ostvaren u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na natječaju na kojem su sudjelovali studenti Akademije stručni je žiri u sastavu Maja Rožman (predsjednica), Sibila Serdarević i Tomislav Buntak za pobjednički rad odabrao rad Nikoline Žabčić, studentice prve godine diplomskog studija animiranog filma.

Svečano otvaranje Festivala svjetske književnosti održat će se 5. rujna u 20 sati na Sunčanoj strani Prisavlja uz izravan televizijski prijenos na Trećem programu Hrvatske televizije. Goste Festivala počinjemo najavljivati početkom kolovoza na festivalskim stranicama, a ubrzo nakon toga objavljujemo i cjelovit program Festivala sa svim informacijama o ulaznicama za pojedina događanja. Ulaz na sva događanja bit će moguć sukladno propisanim epidemiološkim mjerama i uz COVID putovnicu ili negativan test.

Festival svjetske književnosti zahvaljuje svojim pokroviteljima i sponzorima: Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Gradu Zagrebu, Hrvatskoj elektroprivredi, Barcaffeu, Turističkoj zajednici grada Zagreba, Fondaciji Jan Michalski, Tradukiju, Veleposlanstvu Republike Slovenije, Francuskom institutu u Zagrebu, Talijanskom kulturnom institutu u Zagrebu, Austrijskom kulturnom forumu, Goethe-Institutu, Veleposlanstvu države Izrael, Acción Cultural Española, te našim medijskim pokroviteljima i partnerima: HRT-u, 24sata, Večernjem listu, Expressu, tportalu, Yammatu, HINA-i, Hrvatskom glazbenom zavodu, Institutu za filozofiju, Botaničkom vrtu, Galeriji Canvas, Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, Uraniji – prostoru kreacije, Euroteh Kongresu i Knjižari Fraktura, ali prije svega našim stalnim suradnicima autorima, prevoditeljima, moderatorima, tehničarima koji su i ove godine zajedno s nama odlučili da prevladamo barijere, pomaknemo granice i dovedemo goste iz cijeloga svijeta uživo u Zagreb i Hrvatsku.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here