Početna Događanja Festival glazbe Zagreb 2015. : Više od 1.000 izvođača

Festival glazbe Zagreb 2015. : Više od 1.000 izvođača

Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s Centrom za glazbu Zagreb prvi puta organizira u Zagrebu jedan od najvažnijih događaja za sve ljubitelje glazbe – Festival glazbe Zagreb 2015. U sklopu ove manifestacije koja traje od 20. studenoga do 12. prosinca, održat će se Festival pjevačkih zborova, Festival tamburaških orkestara “Dr. Josip Andrić”, Međunarodni dječji festival “Čarobna frula” te Susret školskih zborova.

U gotovo mjesec dana glazbe nastupiti će više od 1.000 glazbenika iz Hrvatske i inozemstva. Koncerti će se održati na više lokacija u gradu te Zagrebačkoj županiji, a ulaz na sve koncerte je slobodan. Cilj Festivala je popularizacija zborske glazbe, podizanje razine umjetničkih dometa domaćih zborova, stvaranje bogatog fundusa vokalnih skladbi domaćih autora kao i promoviranje tambure i bogate orkestralne tamburaške literature iz hrvatske i svjetske baštine.

Festival u petak 20. studenoga s početkom u 19 sati, u dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir, otvaraju Tamburaški orkestar KUD-a Dragutin Domjanić i zbor Čarobna frula. Ovim se tamburaškim festivalom želi revitalizirati interes svirača i publike za očuvanje tog dijela hrvatske kulturne baštine. Potaknuti mlade za rad u kulturno-umjetničkim društvima te na taj način sačuvati nacionalno kulturno nasljeđe i nematerijalnu kulturnu baštinu. Posebnu pažnju se želi posvetiti repertoaru, izborom samo najkvalitetnijih skladbi eminentnih domaćih skladatelja i pozivom najkvalitetnijih orkestara i tako izbjeći banaliziranje, komercijalizaciju (u smislu podilaženja trenda uvoza nekvalitetne, masovne pop-kulture) i svrstavanje tambure u isključivo instrument za “gažu”.

Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s Centrom za glazbu Zagreb inicijator je ove  nove glazbene manifestacije, a koja je organizirana u suradnji s brojnim ustanovama i glazbenim udrugama. Festival je nastao na inicijativu profesionalnih glazbenika entuzijastičnog karaktera s namjerom da svojom djelatnošću unaprijedi dosadašnje rezultate na području glazbe u Zagrebu, poveže glazbenike pojedince, udruge i ustanove koji djeluju na kulturno-umjetničkom području te privuče novitete iz drugih sredina i zemalja kako bi na taj način publici pružao niz novih programa.

Uz 13 koncerata u sklopu Festivala održat će se i stručni seminari i glazbene radionice.

RASPORED KONCERATA:

KONCERT TAMBURAŠKIH SASTAVA

20.11 u 19:00 sati

Centar za kulturu Maksimir

PROMENADNI KONCERT

21.11. u 12.00 sati

Bogovićeva ulica

KONCERT TAMBURAŠKIH SASTAVA

22.11. u 19:30 sati

Narodno sveučilište Sesvete

KONCERT PJEVAČKIH ZBOROVA

25.11. U 20:00 sati

Muzička akademija

KONCERT PJEVAČKIH ZBOROVA

26.11. u 20:00 sati

Bazilika Srca Isusova

KONCERT PJEVAČKIH ZBOROVA

28.11. u 20:00 sati

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL

ČAROBNA FRULA

03.12. u 19:00 sati

Centar za kulturu Maksimir

MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL

ČAROBNA FRULA

04.12. u 19:00 sati

Centar za kulturu Maksimir

MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL

ČAROBNA FRULA

05.12. u 12:00 i 16:00 i 19:30 sati

Centar za kulturu Maksimir

ZAVRŠNI KONCERT

06.12. u 17:00 sati

Crkva Presvetog Trojstva, Moravče

SUSRET ŠKOLSKIH ZBOROVA

11.12. u 18:00 sati  (dvorana Gimnazije Sesvete, Bistrička 7)