Istaknuti suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar i glavni slikar u zagrebačkom HNK-u, Damir Medvešek, autor impresivnog opusa, čest izlagač u inozemnim galerijama, iznenađujuće je zanimljiva osoba.

Pored svih dnevnih teatarskih obaveza i obaveznog kreiranja ciklusa nepoznatih žena lijepih i zavodljivih lica opasnih namjera i slutnji, kontinuirano produbljuje svoje zanimanje i neutaživu radoznalost s nizom drugih poticajnih motiva, koje je smjestio u izazovni ciklus Eksperimenti.


Ciklus vrlo složen od raznolikih promišljanja i izvedbi, u raznovrsnim tehnikama, izveden uspješno na više vrsta podloga, broji više desetaka kreacija, od posve apstraktnih do sasvim figurativnih.


U prvoj seriji, u kojoj dominira krug, labirint, zlatne plohe, čudesne oči, plavet prostora, labirinti i tajanstveni ornamenti, autor istražuje mogućnosti motiva u obećavajućoj kombinaciji s određenim kolorom, stvarajući smireni smijer formi, volumen obilježen ujednačenim ritmom, sa smanjenim energetskim nabojem jer to je svijet i vrijeme u iščekivanju promjena, za koje se ne zna kakve će biti i što uopće donose i što su, na kraju krajeva.


Geometrijska tijela umjesto lika čovjeka, umjesto ljudskih pokreta, hladan i precizan svijet, ipak nedovoljan za život i suživot.


Medvešek se igra s omiljenim mu motivima, neštedimice rasipa boju, posebnu zlatnu , stvarajući svoje podneblje, svoj mikro svijet, često izložen prevratima jer sve se stalno mijenja i ništa nikada ne miruje.

Miroslav Pelikan