DOPUSTČetvrto izdanje Festivala DOPUST – Dani otvorenog performansa sa centralnom temom Decentralizacije, nakon programa u Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Splitu, s velikim broj akcija i performansa suvremenih umjetnika, tijekom ovog vikenda nastavlja se u Zagrebu. Danas i sutra izvesti će performanse u prostorima Pogona Jedinstvo, program će završiti koncertom splitskog sastava Ilija i Zrno Žita u subotu, 21. svibnja.

Danas, u petak, 20. svibnja, u 20 sati, u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, početak će obilježiti performans multimedijalne umjetnice Kate Mijatović “Bus Kneževo – Osijek”. Performativnom intervencijom na video projekciji snimke dijela vožnje (kroz Baranju) autobusom koji vozi od Kneževa do Osijeka, Kata Mijatović, unutar festivalske teme decentralizacije uključuje i regiju Baranje u kojoj je rođena.

U 21 sati, performans pod nazivom “Centar” izvesti će splitski umjetnik Milan Brkić, dok u 22 sata slijedi izvedba Marka Pašalića nazvana “Heronormativna distopijska disonancija”. Nakon izvedbi održat će se koncert sastava Tanja i 400 zečeva.

U subotu, 21. Svibnja, u 12 sati, zagrebačka udruga mladih muzeologa Kontraakcija, u Splitu su arheološkim metodama istraživali kulturno-društvenu svakodnevicu urbanizirane sredine, a u Zagrebu će sa splitskim umjetnikom Rinom Efendićem simbolično zasaditi stablo.

U 15 sati, ispred platoa Hrvatskog narodnog kazališta, umjetnik Neven Aljinović Tot ostvarit će svoje želje u performansu nazvanom “Neostvarene želje”.

U 19 sati, u Pogonu / Mala dvorana Jedinstvo održat će se okrugli stol/ tribina na temu Decentralizacije, sagledanu u okviru socijalnih formi kao i kulturno – umjetničkog nasljeđa.

Na tribini, na koju su svi pozvani, a koju moderira Dea Vidović sudjeluju: Udruga Dopust (ST) / Art radionica lazareti (DU) / Drugo More (RI) / Kontaakcija (ZG) / POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade / CLUBTURE / Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja / Ateljei Žitnjak / BLOK / Studenti UMASA, APU, ALU.

Bogati subotnji program u Pogonu Jedinstvo otvoriti će u 20,30 sati Rino Efendić, video performansom “Generalno gledajući”. Rad je nastao bez posebne pripreme ali sa sviješću o već debeloj ‘pripremljenosti’ kroz političku i medijsku manipulaciju.

U 21 sat na redu je performans splitske multimedijalne umjetnice Sandre Sterle nazvan “Ukazanje” a nakon toga, u 21.30 sati performans će izvesti Slaven Tolj. U Maloj Dvorani Jedinstva, u 22 sata, Zoran Pavelić izvest će muzički performans nazvan “Glasačka kutija” u kojem se umjetnik transformira u glasačku kutiju koja ne prima glasove, već iz kutije izlaze glasovi koje će te čuti.

Nakon performansa slijedi završni koncert splitskog sastava Ilija i Zrno Žita te će sastav zajedno sa Zoranom Pavelićem osloboditi umjetnost i u Zagrebu, akcijom plakatiranja gradova “Slobodna umjetnost”.

Do 21. svibnja u Galeriji SC predstavljaju se studenti Umjetničke akademije u Splitu sa video radovima nastalim tokom studentske godine 2010./2011. Izložba je nastala u suradnji s DOPUST-om.

DOPUST – Dani otvorenog performansa je projekt koji ove godine problematizira pojam centralizacije u okviru socijalnih formi i kulturno-umjetničkog nasljeđa. Proizašao je iz potrebe za razvojem i širenjem pojedinih inicijativa i umjetničkih udruga unutar tog sustava. Program je kroz performance, happeninge, akcije, projekcije, prezentacije, radionice i tribine postavljao pitanja i nudio odgovore na zadanu temu. Festival Dopust organizira udruge DOPUST/ Dani otvorenog performansa u Splitu.

LOKACIJE U ZAGREBU 20./21.5. Pogon Jedinstvo/ Galerija SC

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here