naslovnica knjige Udarnik! Buntovnik? Potrošač...U knjižnici Bogdana Ogrizovića sutra u 20 sati bit će predstavljena knjiga Maše Kolanović Udarnik! Buntovnik? Potrošač… koju je izdala Naklada Ljevak. Riječ o djelu iz teorije književnosti pa su svi koje zanima to područje dobrodošli.

*   *    *

Knjiga Maše Kolanović bavi se problemom odnosa hrvatskoga romana i popularne kulture od “formiranja druge Jugoslavije i uspostave socijalizma” do još nedovršenoga razdoblja tranzicije. Specifičnost autoričina su-postavljanja tih dvaju razdoblja leži u odustajanju od njihova suprotstavljanja te u pokušaju da se, na tragu recentnih hrvatskih i inozemnih kulturalnih istraživanja, umjesto klasične binarne opreke postavi mogućnost njihove percepcije kao složenoga i kontinuiranoga procesa koji je, posebice u području popularne kulture u Hrvatskoj, započeo mnogo ranije nego što bi se to dalo pretpostaviti iz datuma političkih promjena društva.

Maša Kolanović odabire fleksibilnu ali kritičku poziciju upravo zato što smatra da je analitički materijal ne samo heterogen već u velikoj mjeri ovisan o neprestanom relacioniranju teksta i konteksta, kulturnoga proizvoda i njegove recepcije, odnosno da se radi o svojevrsnom “pulsiranju” tekstova u kulturnom i političkom kontekstu.

Maša Kolanović rođena je 19. studenog 1979. u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a godine 2010. doktorirala radom Popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije. Radi kao znanstvena novakinja na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Bavi se proučavanjem odnosa popularne kulture i hrvatske književnosti iz čega je objavila niz znanstvenih i stručnih radova.
Do sada objavila knjige Pijavice za usamljene (Studentski centar, Zagreb, 2001) i Sloboština Barbie (V.B.Z., Zagreb, 2008).

U prvome dijelu knjige autorica daje prikaz intelektualne povijesti proučavanja popularne kulture te artikulira specifično polje njezina promišljanja u domaćem socijalizmu s osvrtom na tendencije njezina proučavanja i u tekućoj suvremenosti.

U drugome dijelu knjige, autorica promišlja odnos romana i popularne kulture u spomenutom razdoblju. Od analize rodne politike u partizanskom romanu/romansi, preko teme dokoličarenja, od modela “proze u trapericama” do suvremenog hrvatskog romana u postsocijalizmu, autorica pokazuje kontinuirani razvoj popularne kulture u Hrvatskoj, jednako kao što s pravom upozorava na ona mjesta koja u tom povijesnom nacrtu još uvijek traže dodatnu refleksiju ili omogućuju različita tumačenja.

U knjizi „Udarnik! Buntovnik? Potrošač…“ autorica uvjerljivo, na nekim mjestima vrlo polemično, ali sustavno teorijski i izazovno interpretativno analizira odnos popularne kulture i hrvatskog romana od socijalizma od tranzicije. Njezina su razmatranja recentna i sistematična, a književna prosudbena intuicija u vrednovanju proznoga teksta odraz su brzo pokretljive znanstveno-teorijske i kritičke misli.

Ova će se knjiga čitati kao nužan katalizator kulturnih procesa na smjeni stoljeća, ali i kao mjesto selekcije duhovnih i estetskih vrijednosti. (Helena Sablić Tomić)

REGISTRIRAJ SE I OSVOJI!
Online-Zagreb.hr
i Naklada Ljevak daruju primjerak knjige Maše Kolanović “Udarnik! Buntovnik? Potrošač…”.
Kako biste osvojili knjigu potrebno je na adresu [email protected] poslati email s naslovom Udarnik_online, te točno odgovoriti na nagradno pitanje:
Je li ovo prva knjiga Maše Kolanović?
Nemojte zaboraviti upisati sljedeće podatke – ime i prezime, korisničko ime na Online-Zagreb.hr-u, broj mobitela i adresu stanovanja.
Vaše prijave primamo do 13. lipnja kada ćemo na ovoj istoj stranici objaviti ime dobitnika.
Sretno! :-)
DOBITNICA
Knjigu je osvojila Ljubica Čičak. Čestitamo! Informaciju o preuzimanju nagrade primit će na e-mail.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here