Početna Nagrade Darujemo knjigu Irene Vrkljan “Žene i ovaj suludi svijet”

Darujemo knjigu Irene Vrkljan “Žene i ovaj suludi svijet”

ilustracija

naslovnica knjige Žene i ovaj suludi svijetKnjigu ‘Žene i ovaj suludi svijet’, pjesnikinje i prozaistice Irene Vrkljan čini sedam pripovijesti o sedam različitih ženskih sudbina. Junakinje su generacijski i prostorno udaljene, povezuje ih tek senzibilnost. Fizička i mentalna skučenost, zatvorenost u prošlost, nemogućnost komunikacije – teme su Irene Vrkljan, hrvatske spisateljice s berlinskom adresom, pjesnikinje, prozaistice, radiodramatičarke, esejistice, prevoditeljice koja je na hrvatskoj književnoj sceni već više od pedeset godina. Svoj uspješan književni i umjetnički put započela je u okviru generacije krugovaša, kojima pripada i dobno i poetički.

Pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća, od zbirke Krik je samo tišina (1954.) do zbirke Doba prijateljstva (1963.), piše poeziju blisku nadrealističkim postulatima da bi se od zbirke Soba, taj strašni vrt (1966.) okrenula analitici egzistencije, autorefleksiji i subjektivnoj gnoseologiji. Potom slijedi duga faza umjetničke inkubacije, obilježena unutarnjim i vanjskim egzilom – prelaskom u Berlin, u drugi jezik i kulturu.

“Žene i ovaj suludi svijet” je izdala Naklada Ljevak prošle godine. U kratkom rezimiranju bogatog životopisa nakladnik ističe kako je poetički zaokret naznačila zbirka “U koži moje sestre” (1982.) s rasutim identitetom, ressentimentom i inventurom vlastite intime kao novim i trajnim tematskim opsesijama. Te će opsesije puni umjetnički oblik i estetski kapital dobiti u autobiografskom romanu “Svila, škare” (1984.) u kome se pričom o vlastitu životu i fragmentima tuđih biografija otkriva specifičan senzibilitet, topika i retorika ženskog pisma.

REGISTRIRAJ SE I OSVOJI!
Online-Zagreb.hr i Profil poklanjaju vam primjerak knjige Irene Vrkljan “Žene i ovaj suludi svijet”.
Kako biste osvojili knjigu, potrebno je na adresu [email protected] poslati email s naslovom Vrkljan _online te točno odgovoriti na nagradno pitanje:
Je li Irena Vrkljan knjiga umjetnički put započela je u okviru generacije krugovaša?
Nemojte zaboraviti upisati sljedeće podatke – ime i prezime, adresu stanovanja, korisničko ime na Online-Zagreb.hr-u i broj mobitela.
Vaše prijave primamo do 3. studenog kada ćemo objaviti sretne dobitnike.
Sretno! :-)
DOBITNICA
Knjigu je osvojila Ankica Šišak. Čestitamo! Informaciju o preuzimanju nagrade dobit će na e-mail.
Odgovor na nagradno pitanje glasi: da.

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here