Početna Nagrade Darujemo knjigu “Alergije”

Darujemo knjigu “Alergije”

naslovnica knjige AlergijeAlergije su vrlo česte bolesti današnjice. Od njih obolijeva gotovo 30 posto stanovništva razvijenih zemalja. Na takvo stanje utječu različiti čimbenici suvremenog života i rada – industrijska proizvodnja neprestano uvodi nove tehnologije i proizvode, proizvodnja hrane odvija se na drukčiji način nego u prošlosti, nastaju promjene u našem prirodnom okolišu, kako u zemlji, tako i u zraku. Dodatni čimbenik u načinu na koji naš organizam reagira su i neprestana psihička i fizička opterećenja.

U posljednjih petnaestak godina medicinska i biološka znanost objasnile su brojne činjenice i pojave koje prepoznajemo kao alergije. Danas medicina zna kako se osoba sklona alergiji može zaštititi u doticaju s tvarima koja sadrže alergene, bez obzira na njihovu količinu. Poznato je također da se radi o nekoj vrsti odbacivanja, organizmu strane tvari. Posljedica toga su neugodni znakovi alergijske bolesti. Kod nekih ljudi znakovi alergije jave se odmah nakon kontakta s alergenom, kod drugih nakon nekoliko sati, a moguće je da se alergija pojavi tek za nekoliko dana. Osoba neko vrijeme trpi tegobe, a potom odlazi liječniku.

Liječnik ne stigne sve objasniti

Liječniku u svakodnevnom radu s pacijentima pogođenim alergijama nedostaje vremena za objašnjenja vezana uz tu bolest i za praktične savjete o tome kako bi bolesnik trebao živjeti i izbjegavati doticaj s alergenima. On vrlo često nema dovoljno vremena bolesniku objasniti pretpostavljene uzroke tegoba. Iz istog razloga bolesnika ne upoznaje s izvorima i zamkama koje ga čekaju kod alergija i s načinom na koji bi trebao izbjegavati štetne alergijske tvari.

Bolesnik bi morao doznati koji je alergen za njega štetan i kako ga izbjegavati. Ponekad zbog neupućenosti pretjerano izbjegava razne tvari pa si tako nepotrebno otežava život. Zato pri savjetovanju bolesnika valja biti precizan i racionalan. Obično se najviše neutemeljenih zabrana postavlja kod prehrane.

Osnove o alergijama za pojedince i obitelji

U knjizi “Alergije” Ema Mušić na razumljiv, jednostavan način opisuje osnovne pojmove o alergijama. Puno je savjeta bolesnicima i odgovora na njihova najčešća pitanja. Knjiga je namijenjena pojedincima i obiteljima čiji članovi imaju alergiju ili slične tegobe kako bi se što bolje upoznati sa znakovima alergije, izvorima alergena i načinom kako najlakše izbjeći kontakt s alergenom, jer time će teškoće biti svedene na najmanju moguću mjeru.

Na prvome mjestu na jednostavan su način opisane osnovne činjenice o alergiji. Slijedi vrlo iscrpan opis alergena po skupinama i način na koji ulaze u organizam. Neke od njih udišemo, druge uzimamo hranom, treće unosimo u organizam kao lijekove ili se radi o ubodu insekata. Posebna su skupina alergeni koji se aktiviraju u kontaktu s kožom. Također, ukratko su predstavljene pojedine alergijske bolesti, načini njihova sprječavanja i liječenja.

U knjizi “Alergije” mogu se naći brojni praktični savjeti i odgovori na najčešća pitanja bolesnika s alergijskim teškoćama.

REGISTRIRAJ SE I OSVOJI!
Online-Zagreb.hr i Mozaik knjiga daruju primjerak knjige Eme Mušić “Alergije”.
Kako biste osvojili knjigu potrebno je na adresu [email protected] poslati email s naslovom Alergije_online, te točno odgovoriti na nagradno pitanje:
Daju li se u knjizi savjeti?
Nemojte zaboraviti upisati sljedeće podatke – ime i prezime, korisničko ime na Online-Zagreb.hr-u, broj mobitela i adresu stanovanja.
Vaše prijave primamo do 6. lipnja kada ćemo na ovoj istoj stranici objaviti ime dobitnika.
Sretno! :-)
DOBITNIK
Knjigu je osvojio Željko Mičuga. Čestitamo! Informaciju o preuzimanju nagrade primit će na e-mail.
Odgovor na nagradno pitanje glasi: da.

2 Komentari

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here