Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 22. veljače ove godine proslavit će Dan Knjižnice koji prigodno slavi na datum na koji je prije točno 540 godina svjetlo dana ugledala prva hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu rimskoga dvora i jedno od najvrjednijih djela hrvatske kulture koje Knjižnica čuva. U povodu ovoga dana, kojim će svečano obilježiti i 416. obljetnicu svojega postojanja, 20. i 21. veljače održat će se Dani otvorenih vrata NSK.

Obilazak Knjižnice uz stručno vodstvo

Za vrijeme trajanja Danâ otvorenih vrata posjetiteljima će biti omogućen obilazak Knjižnice u skupinama pod stručnim vodstvom u 10, 12 i 14 sati uz prethodnu najavu na e-adresu [email protected] koji uključuje posjet posebnim zbirkama u kojima se čuva najvrjednije blago hrvatske kulture i baštine.

Putovanje Europom i Novim svijetom u Zbirci rukopisa i starih knjiga

Zbirka rukopisa i starih knjiga posjetitelje vodi na jedinstveno „sentimentalno putovanje“ prostorom i vremenom, predstavljajući putopisna djela iz svojega fonda. U Zbirci će se moći vidjeti putopisne knjige iz 17. i 18. stoljeća zajedno s bakroreznim grafikama iz 16. stoljeća te pritom kopnom i morem istražiti kako su prostor Hrvatske, Dalmacije i južne Europe vidjeli tadašnji putnici i putopisci. U Zbirci će posjetitelje dočekati i izvorni primjerak prve hrvatske tiskane knjige Misala po zakonu rimskoga dvora, otisnute 22. veljače 1483., samo 28 godina nakon Gutenbergove četrdesetdvoredne Biblije.

Rukopisi hrvatskih skladatelja i glazbena slušaonica u Zbirci muzikalija i audiomaterijala

Zanimljiv izbor iz fonda glazbene građe priređuje Zbirka muzikalija i audiomaterijala gdje će se moći pogledati rukopisi poznatih hrvatskih skladatelja, među kojima i partitura prve hrvatske opere Ljubav i zloba, jedinstvena izdanja iz fonda notnih tiskovina te izbor iz najstarijega fonda zvučne građe – gramofonskih ploča na 78 okretaja. Uz razgled čitaonice Zbirke, posjetitelji će moći uživati i u slušanju glazbe u njezinim slušaonicama.

Zagreb, 031022.
Nacionalna i sveucilisna knjiznica u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Planovi Zagreba i crteži graditelja poznatih austrijskih građevina Fischera von Erlacha

U Zbirci zemljovida i atlasa 20. i 21. veljače građani mogu istražiti planove grada Zagreba nastale od sredine 19. do sredine 20. stoljeća, a u Grafičkoj zbirci jednu od najvrjednijih i najcjelovitijih zbiraka crteža na svijetu austrijskoga dvorskog baroknog arhitekta Johanna Bernharda Fischera von Erlacha, autora brojnih bečkih građevina. Ondje će se moći pogledati i druge jedinstvene grafike i izbor građe iz fonda Zbirke.

U svijetu grafike, restauracije i konzervacije

Djelatnici Odjela zaštite i pohrane uvest će posjetitelje u svijet restauracije i konzervacije i pokazati im kako štite i restauriraju knjige te drugu vrijednu građu. Predstavit će materijale kojima se pritom koriste kako bi sačuvali kulturnu baštinu za buduće naraštaje. Svim zainteresiranim znatiželjnicima priredili su i atraktivnu radionicu ručnoga otiskivanja grafike na papiru U svijetu grafike. Radionice će se odvijati nakon stručnoga obilaska Knjižnice u terminima u 11, 13 i 15 sati.

Zagreb, 031022.
Nacionalna i sveucilisna knjiznica u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Vraćanje knjiga bez zakasnine

Za vrijeme trajanja Danâ otvorenih vrata i Dana NSK (20., 21. i 22. veljače) svojim korisnicima Knjižnica omogućuje i vraćanje posuđenih knjiga bez naplate zakasnine.

Predstavljanje faksimilnoga izdanja prve hrvatske tiskane knjige

U ponedjeljak 20. veljače u 14 sati u sklopu obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu javnosti će biti predstavljeni faksimilno izdanje i prva cjelovita transliteracija na latinicu Misala po zakonu rimskoga dvora. U nakladničkome pothvatu koji je trajao više od godinu dana, a kojemu je svrha današnjim čitateljima približiti jednu od najvažnijih knjiga u povijesti Hrvatske, sudjelovali su Staroslavenski institut, Katedra Čakavskoga sabora Roč, Mozaik knjiga i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Svečanost obilježavanja 416. obljetnice postojanja

Dan Knjižnice bit će obilježen 22. veljače svečanim program u 12 sati na kojem će biti predstavljena postignuća Knjižnice u prethodnoj godini i planovi za budućnost, a dodijelit će se i Nagrada i priznanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Više od 130 kilometara polica s knjigama

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu najveća je i najstarija knjižnica u Hrvatskoj koja se prostire na 44 432 kvadratna metara s čak više od 130 kilometara polica s knjigama i približno 3,5 milijuna jedinica različite vrste građe.