Mnogi kažu da ne mogu zamisliti život bez glazbe. Zagrepčani bi isto tako mogli reći da ne mogu zamisliti koncerte bez Lisinskog, odnosno Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Lisinski je poznati multifunkcionalni koncertno-konferencijski prostor, ali i zaštićeno kulturno dobro nazvano po najpoznatijem hrvatskom skladatelju iz 19. st., autoru prve hrvatske opere „Ljubav i zloba“ – Vatroslavu Lisinskom.

Odluka o gradnji dvorane donesena je 1957. na prijedlog Skupštine grada Zagreba i tadašnjeg gradonačelnika Većeslava Holjevca, prema projektu arhitekta Marijana Haberlea, a svečano je otvorena 1973. Službeno otvaranje trajalo je dva dana, 29. i 30. prosinca 1973. pod nazivom „Zagrebački umjetnici zagrebačkoj publici“ kada su besplatno nastupili svi izvođači s programom ozbiljne i zabavne glazbe, stoga se 29. prosinca svake godine obilježava Dan Dvorane.

Mnogi solisti, ansambli, najveća svjetska imena klasične glazbe te zvijezde popularne i jazz glazbe stupili su na pozornicu Vatroslava Lisinskog i pružili spektakularne koncertne doživljaje mnogobrojnoj publici. Dvorana je programski povezana s Hrvatskim društvom skladatelja (HDS), Hrvatskim društvom glazbenih umjetnika (HDGU) i Muzičkom akademijom u Zagrebu, a sve s ciljem pružanja što bolje glazbene ponude.

Osim koncerata, u Lisinskom se održavaju poslovni događaji, konferencije, skupovi i ostali scenski događaji poput filmskih premijera, izložbi te kazališnih predstava. Idealna lokacija, vrhunska oprema i profesionalna organizacija omogućuje dvorani da ostvari svoj puni potencijal.

Unutar Dvorane nalaze se „Maslačci“, ali nije riječ o cvijeću, već o desecima unikatno izrađenih kristalnih lustera koji su zaštićeno kulturno dobro.

Zanimljiva atrakcija dvorane su i orgulje s više od 3000 cijevi, koje se redovito koriste za koncerte klasične glazbe.

Pri samom ulasku u prostor posjetitelje očekuje velika aula, kameni podovi, široko stubište, veliki foaje za druženja i velike garderobe.

Glavni dio Dvorane je Velika dvorana površine 2360 četvornih metara, koja ima kapacitet 1809 sjedećih mjesta i sjedalima postavljenima u više razina. Mala dvorana ima 360 četvornih metara i nudi 300 sjedećih mjesta. Također, postoje pomoćne prostorije pogodne za organizaciju radionica ili seminara te četiri salona za sastanke, dva snack bara i galerija.

Sve dvorane imaju odličnu rasvjetu i razglas te ostalu studijsku opremu s akustičnom izolacijom i klimatizacijom čime omogućuju kvalitetnu tehničku podršku i najzahtjevnijim koncertima.