naslovnica knjige Hiljadu i jedna smrt“Hiljadu i jedna smrt” po nekima je najljepša zbirka priča Miroslava Krleže. Zabranjena je u predcenzuri u jesen 1932. godine, a onda u proljeće 1933. godine kada je ipak otisnuta ubrzo je povučena iz javnosti. Zbirka se više nije pojavila pred čitateljima, no ipak pretpostavlja se da je naklada “Hiljadu i jedne smrti” bila znatna.  Tako je prije zapljene rasparčan već broj primjeraka.

Novela  “Veliki meštar sviju hulja” napisana je sedamnaeste godine prošloga stoljeća (u trećoj godini svjetskoga rata) i spada zapravo u ciklus o ratnim stvarima, objavljen pod skupnim naslovom “Hrvatski bog Mars”. Teme o stražarima, tamničarima, podvornicima i nadstražarima, nadglednicima vodostaja i monsignorima, mladomisnicima i gimnazijalcima: Kranjčecu, Tičeku, Kavranu te mnogim drugim mladim lučonošama, napisane su oko dvadesete.

“Mlada Misa Alojza Tičeka” štampana je u “Savremeniku” godine dvadeset i prve, a “Smrt Florijana Kranjčeca” u “Srpskom književnom glasniku” godinu dana kasnije. Historija Tome Bakrana, figure Kuneja i doktora Waltera (“In extremis”), opis samoubojstva profesora Rafaela Kukca (“Vjetrovi nad provincijalnim gradom”), “Smrt Bludnice Marije i Rikarda Harlekinija” svi ti pogrebni motivi preštampani su iz “Književne Republike” mjesečnika koji je Krleža izdavao između dvadeset i treće i dvadeset i sedme tako se javljaju objavljeni u knjizi po prvi puta.

Novele “In extremis” i “Smrt Tome Bakrana” napisane su tokom ljeta godine dvadeset i treće, a sve ostale godinu dana kasnije, onim istim redom kako su objavljivane u “Književnoj republici”.

Davno zabranjenu “Hiljadu i jednu smrt” objavila je nedavno Naklada Ljevak u biblioteci Cicero.

REGISTRIRAJ SE I OSVOJI!
Online-Zagreb.hr
i Naklada Ljevak daruju primjerak knjige Miroslava Krleže “Hiljadu i jedna smrt”.
Kako biste osvojili knjigu potrebno je na adresu [email protected] poslati email s naslovom hiljadu_online, te točno odgovoriti na nagradno pitanje:
Je li knjiga zabranjena je u predcenzuri u jesen 1932. godine?
Nemojte zaboraviti upisati sljedeće podatke – ime i prezime, korisničko ime na Online-Zagreb.hr-u, broj mobitela i adresu stanovanja.
Vaše prijave primamo do 16. lipnja kada ćemo na ovoj istoj stranici objaviti ime dobitnika.
Sretno! :-)
DOBITNIK
Knjigu je osvojio Miroslav Varga. Čestitamo! Informaciju o preuzimanju nagrade dobio je na e-mail.
Odgovor na nagradno pitanje glasi: da.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here