Autor:
PR objava

poplavaPoplave koje su zbog jake kiše i velikih vodenih valova iz Slovenije pogodile neke dijelove Hrvatske i napravile ogromne materijalne štete pokazuju da je osiguranje bitno za zaštitu imovine i dobar put za saniranje velikih materijalnih šteta. Prema procjeni stručnjaka Croatia osiguranja usprkos tome i sve većem riziku od elementarnih nepogoda, od poplava je dodatno osigurano samo 12 posto građana i tvrtki koji imaju ugovoreno tzv. požarno osiguranje, odnosno osiguranje građevine.

Policom Osiguranja od požara i nekih drugih opasnosti u Croatia osiguranju u 2009. godini zaštićeno je gotovo više od 14.000 građana i tvrtki. No, samo njih 12 posto u svojoj je polici osiguranja zaključilo i dodatni rizik od poplave. Uz ovo osnovno osiguranje, građani u Croatia osiguranju mogu ugovoriti i Osiguranje kućanstva. Njime se osiguravaju stvari kućanstva, a dodatno se može ugovoriti i pokriće šteta na zidnim i podnim oblogama. Na osnovu šteta nastalih po navedenim policama, Croatia osiguranje je primjerice u 2009. godini  isplatila je gotovo 12 milijuna kuna.

– Na prirodne katastrofe ne možemo utjecati, ali pravovremenom osiguravateljnom zaštitom možemo spriječiti velike financijske izdatke kada se katastrofa dogodi. Posebice jer je ovdje riječ o iznimno prihvatljivom i jeftinom osiguranju,– rekao je Vanja Nadali, direktor Sektora za osiguranje imovine Croatia osiguranja.

Prema Procjeni ugroženosti RH koju je lani prihvatila Vlada, Hrvatska je smještena unutar velikog dunavskog bazena i pod velikim je utjecajem Drave i Save i njihovih pritoka, a više od 50 posto teritorija nalazi se na nadmorskoj visini nižoj od 200 metara. Zato su poplave za Hrvatsku veliki rizik.

Prema prvim procjenama najnovijim je poplavama potencijalno ugroženo 15 posto kopnenog teritorija Hrvatske. Poplave su svrstane među opasnije nepogode koje bi na mnogim područjima mogle uzrokovati ljudske žrtve, velike materijalne štete, devastaciju kulturnih dobara, kao i štete za okoliš.

Katastrofe se ne mogu spriječiti, ali njihove posljedice mogu, tvrde osiguravatelji. Svaka bi se obitelj ili tvrtka trebala pobrinuti za svoju sigurnost i sigurnost teško stečene imovine, a osiguravateljno pokriće rizika od poplave zacijelo je prihvatljivijih i primjerenih oblika zaštite.