Osobito je izazovan novi ciklus od četiri ulja na platnu, 100 x 100 i 100 x 80 cm, suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Mladena Žunjića, prepun misteriozne simbolike raznovrsnih formi, od svevidećeg oka do nakupina određene boje.
Svijet nepoznanica, vidljivog i vrlo sugestivnog kolorizma, u promjeni, u iščekivanju definitivne tvorbe volumena.

Ti naizgled udaljeni i nimalo slični oblici, simboli tajanstvenog i skrivenog, u snažnoj su međusobnoj vezi, održavaju kompoziciju u ravnoteži i čekaju.
U velikoj produkciji slikara Mladena Žunjića oduvijek je bilo i mjesta za eksperimente, za varijacije, za slike koje idejom i realizacijom iskaču izvan zamišljenog, izvan temeljne ideje.

Svaki znak u ovom ciklusu, svaka boja na ovim slikama, duboko u sebi kriju vlastiti identitet, nadajući se i nas gledatelje zavarati. Fantastični svijet čudesnih i neprepoznatljivih oblika živi u ovom neobičnom ciklusu, umiren, gotovo nepokretan, za razliku od većine Žunjićevih ciklusa u kojima sve vrije od energije, kretanja, sile.

Svaki Žunjićev ciklus ima svoj specifikum, svoje izvan uobičajene odlike, kolorističku prepoznatljivost i energetski naboj koji se gotovo može opipati, doživjeti izravno.
Ovaj opus Mladena Žunjića u dva formata ulja na platnu nosi u sebi izraziti upit oblikovnosti i utjecaja boja na artističku kreaciju.

Ciklus je uistinu sjajni doprinos u likovnom istraživanju slikara Mladena Žunjića, kontinuirano nadahnutog autora.

Miroslav Pelikan