Oduvijek vjeran raznovrsnim motivima žene, žena, akademski slikar, istaknuti pripadnik suvremenog hrvatskog slikarstva, Damir Medvešek, glavni slikar u HNK-u, kontinurano nastavlja aktivno i strastveno istraživanje tog, tako složenog i nadahnjujućeg izazova.

Medvešek rado slika  žene izrazite i osobito privlačne ljepote,  stvarne i nestvarne likove, žive i stvorene u snu, lica koja istodobno govore tako puno i gotovo ništa, zanosnih gesti i potpune hladnoće.

No jedna  serija slika posebna, posvećena je tajanstvenosti žena koje oživljuju na njegovim platnima, likovi koji kriju i tajne i svakodnevne banalnosti, posve zatvorene prema vanjskome svijetu.

Enigma kao poticaj stvaranju i razrješenja istoga.

Kako slikar portretiranjem misteriozne žene može otključati njezine, možda i tako duboko skrivene tajne, pitajući se što je to tajna i koje su njezine veličine, vrijednosti, što se krije u nepoznatom?

Koliko o tajni progovara usamljeno drvo iza zagledane žene ili brojni otvoreni prozori pored višestrukih likova u jednoj osobi, koje su glasove donije male crne ptice….?

Nataložene sjećanja, izravni pogledi, lijepa lica, pažljivo zaboravljene tajne iz sadašnjosti i prošlosti, muk, bez izgovorenih riječi, dok se očekuju razrješenja pomno zametnutih tajni.

Medvešek  precizno koristi pomalo prigušeni kolor, no on je nadalje vidljiv i rekli bi opipljiv u kreiranju galerije likova obilježenih klasičnom ljepotom i tajnom koja sve natkriljuje.

Miroslav Pelikan