Bosch, vodeći svjetski dobavljač tehnologije i usluga, donirao je vrijedne eksponate Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Donacija se sastoji od 6 eksponata među kojima je Boscheva ručna električna bušilica iz 1938. godine te Boschev magnetski upaljač koji je proizveden oko 1908. godine. Od toplinske tehnike donirane su plinske protočne grijalice vode iz 1932. i 1960. Uz to je još donirana razvodna pumpa za diezelsko ubrizgavanje te kamera sa anti-vandalnim kućištem (Flexi Dome XT LTC1361/20).

Projekt je trajao više od godinu dana u suradnji s Boschevim odjelom Historijskih komunikacija u Stuttgarta. Eksponati su donirani prema analizi koja je omogućila najbolje uklapanje u trenutačnu postavu u muzeju. „Izuzetno smo ponosni što smo ostvarili plan da eksponate doniramo muzeju kao kulturno dobro. Uz pomoć ovih donacija je vidljiva evolucija tvrtke Bosch od prvih proizvoda pa sve do današnjeg digitalnog razvoja koji čini okosnicu tvrtke”, izjavila je Mirsada Kudrić, glavna direktorica tvrtke Bosch u Hrvatskoj.

Boschevi proizvodi prodaju se u Zagrebu gotovo 95. godina Interesantan je podatak kako je prvi ured za prodaju Boschevih proizvoda otvoren oko 1922. godine u Martićevoj ulici u Zagrebu. S tim se potvrđuje dugodišnja tradicija i vrijednost Boschevih proizvoda koja je prepoznata početkom prošloga stoljeća i od hrvatskih kupaca.

“Drago nam je da Bosch kao tvrtka s dugom tradicijom i širokim spektrom industrijskih inovacija prepoznao naš muzej i njegovu važnost u uvjetima izrazitog tehnološkog napretka svjetske industrije.Ova vrijedna donacija obogatiti će fundus muzeja te zasigurno pomoći u edukaciji novih generacija koje upravo na baštini prošlosti mogu sagledati vizije budućnosti”, izjavila je prigodom preuzimanja donacije Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Doprinosi hrvatskom društvu Društvena odgovornost jedna je od Boschevih temeljnih vrijednosti.

U skladu s vizijom svojeg osnivača tvrtka Bosch drži se tog pristupa da bi doprinijelo društvu u Hrvatskoj. Projekti uključuju donaciju edukacijskih i poučnih igračaka dječjim vrtićima u Bosni i Hercegovini kao i dugogodišnju suradnju sa SOS Dječjim selom Lekenik uz sve veću uključenost Boschevih zaposlenika u Hrvatskoj. Bosch je početkom godine opremio Školu za montažu instalacija i metalnih konstrukcija u Zagrebu za potrebe praktične nastave. Cilj ovakve vrste suradnje jest da se učenici upoznaju s najnovijom tehnologijom opreme i alata koja trenutačno postoji u svijetu te da im se prikaže praktičnost i učinkovitost rada uz suvremenu tehnologiju.